Sigurno znate kako počinju sve bajke. Nekada davno ili bilo jednom... Pa, i ova topla ljudska priča o instituciji kafane i njenim darovima p...

Restoran Šaran

Sigurno znate kako počinju sve bajke. Nekada davno ili bilo jednom... Pa, i ova topla ljudska priča o instituciji kafane i njenim darovima po čovekovu dušu počinje nekada davno. Čak daleke 1896. kada je otvorena taverna Zlatni šaran, preteča onoga što Šaran danas jeste.

U Zemunu na adresi Kej Oslobođenja 53, nalazi se mesto jedinstvenog koncepta i bogate istorije i ponude. Šaran je filozofija hedonizma koja je zadržala manire gospodina. Njegove domaćinske vrline, šarm istorije i oplemenila ih savremenim trendovima u jedinstvenom ruhu. I ovaj restoran je baš to – mesto gde se sreću prijatelji, alasi, moderni ribari koji jure zlatnu ribicu savremenih poslovnih želja i mesto najbolje riblje čorbe.




Zamislite koncept koji traje čitavo stoleće i koju deceniju više! Pa da zavirimo u to šta Šaran danas svojim gostima pruža na mestu koje je odolelo zubu vremena.

Sam uvod u putovanje ukusima u Šaranu kreće sa maštovitim hladnim ili toplim predjelima.

Za sam početak onoga što kasnije sledi, sve zavisi šta vaša čula preferiraju, riba se pojavljuje u najneobičnijim kombinacijima u formi predjela. Ono što je obavezno za probati u Šaranu je neponovljiva riblja ili morska čorba. O tradiciji ove čorbe, koju se nekada alasi pravili u Šaranu i kafani koja je njegova predak po hedonizmu, mogli bismo da vam ispišemo mali roman. Sagu o dobrim ali i lošim ulovima,  i svim onim sitnicama koje stari ribari znaju. Zato, ova čorba nije samo toplo predjelo. Ona je podsetnik za stare dane i nada za buduća vremena koja tek stižu.




Šaran je jedno od retkih mesta u gradu gde možete pojesti svežu ribu, koju birate u otvorenoj vitrini i čija ponuda zavisi od onoga što je tog dana dostupno - najfinija morska i rečna riba.

Ono što je zanimljivo, restoran svake godine organizuje Dane Istre u periodu novembar- decembar i Dane Hvara u periodu februar – mart. Tada se menja jelovnik, i umesto standardne ponude, restoran donosi originalne ukuse regiona – Istre ili Hvara sa njihovim vinima, jelima i dezertima. Ovi događaji su omaž upravo ovim predelima kada na autentičan način se prenosi kroz ukuse podnenblja i emocija ovih krajeva.

Morske ukuse u Beogradu i osećaj da ste na moru u Šaranu možete prizvati u svako doba dana zbog unikatnih i kreativnih jela i morskih specijaliteta.  Celokupni doživljaj u Šaranu je zaokružen činjenicom da svako veče ovde možete slušati tamburaše i iskusiti boemski šarm restorana.

Uz dobru ribu, nezaobilazno je dobro vino. Šaran ima impozantnu vinsku kartu sa velikim brojem etiketa, ali i svoje vino kuće – Srodne duše, vinarija Jelić.

Najslađe dolazi na kraju vašeg obroka – a to su maestralno pripremljeni kolači baš u kuhinji restorana. Veličanstveni dezerti, kremasti, čokoladni ili voćni– zavisi samo od vašeg raspoloženja.




Obzirom da restoran poseduje velelepnu terasu sa pogledom na Dunav i Gardoš, proslave su ovde nešto što zaista je na najvišem nivou. I sam enterijer u toplim tonovima drveta je idealan za proslave. Restoran organizuje proslave do 50 ljudi.

Reči su moćne, ali neke stvari ipak morate da iskusite da biste ih razumeli kompletno. Slično je sa ukusima Šarana i uslugom koja je ovde prisutna. Nenametljiva, ali uvek na najvišem nivou.

Za sve ove godine postojanja, Šaran je uspeo da iznedri i sačuva ono najbolje što ugosteljstvo pruža – boemski duh, neponovljive ukuse hrane i vina i da kompletira gastronomski ugođaj i na taj način se pozicionira kao trijumf na restoranskoj mapi Beograda.

 

© 2019 Gdecemo.rs Blog by LABNET e-Commerce team

gdecemo.rs
Telefon: +381 61 433 2366
Email: office@gdecemo.rs