Da li vas više zanima kultura i hrana Libana, Sirije, Jordana ili Palestine? U stvari, ne morate uopšte da se odlučujete. Samo dođite u r...

Arapski restoran Zein


Da li vas više zanima kultura i hrana Libana, Sirije, Jordana ili Palestine? U stvari, ne morate uopšte da se odlučujete. Samo dođite u restoran Zein na uglu Strahinjića Bana i Dobračine. Ovde možete da probate autentična arapska jela i da uživate u takvom prostoru. Ceo restoran je u cigli, pa ta topla boja već opušta i daje vam snažan opuštajući osećaj. Čim uđete, tu je znak: Come rest in my nest. Znači, samo relaks i uživanje. 


A da bi uživanje bilo potpuno, tu su nargile, tipične za arapsku kulturu. Ovde su modeli nargila originalni, takvi nisu na drugim mestima u gradu, a imate i meni sa ukusima: dupla jabuka, mint, limun mint, grožđe mint ili recimo jagoda vanila. Pošto je spisak duži, taman da zaređate u Zein pa da probate sve redom ali polako, kako i ovo mesto nalaže. Estetika ovog restorana je takva da svakako podseća na tipičnu arapsku kulturu sa figurama slonova i kamila, vazama, ukrasnim noževima, torbicama, ćilimima i dairama. A onda su tu visoko na zidu dva prednja dela vespe, na jednoj strani crna, na drugoj bela, čisto da se ne zaboravi da smo u Beogradu, a i da crna i bela drže ravnotežu između suprotnosti, dobra i zla, istoka i zapada.

Pored stolova, tu su i dve fotelje, malo uvučene, za one koji ih prvi ugrabe, da sednu i da se zavale, pa da opuštanje bude potpuno. Restoran postoji malo više od godinu dana a ime mu znači lepota, odnosno nešto nežno i prijatno, kako i treba da se osećate u Zeinu. Meso ovde ima halal sertifikat. To znači da je meso od životinja dobijeno na vrlo miran i human način, bez stresa uz čin molitve, tako da meso nije stegnutno i čvrsto nego je vrlo meko i ukusno, a arapski narod ume da uoči tu razliku. Kuvar je Jordanac. Radio je 25 godina po zemljama Bliskog istoka u restoranima sa 5 zvezdica. Ideja je bila da ovaj tip hrane sprema neko ko apsolutno poznaje dušu i ovog naroda i ovog načina ishrane i u tome su uspeli u Zeinu, što dokazuju mnogi Arapi koji ovde redovno dolaze na svoju domaću hranu. 



Arapski restoran Zein poseduje HALAL sertifikat, što pretstavlja „DOZVOLJENO“ u islamskom svetu, a kod nas bi to značilo da su meso i ostale namernice u kuhinji pripremljene po posebnom standardu. U Beogradu samo retka mesta poseduju takav standard i kvalitet hrane, a za kvalitet u Zein-u je direktno odgovoran Šef kuhinje iz Jordana, koji ima preko 25 godina iskustva u radu sa ovom kuhinjom na Bliskom Istoku. Ideja je bila da ovaj tip hrane sprema neko ko apsolutno poznaje dušu i ovog naroda i ovog načina ishrane i u tome su uspeli u Zeinu, što dokazuju mnogi Arapi koji ovde redovno dolaze na svoju domaću hranu. Od predjela, tu je humus, tipičan arapski namaz od leblebija sa tahini sosom, limunovim sokom i maslinovim uljem. Služi se sa arapskim hlebom, koji recimo podseća na tortilje, ali zamolite ljubazno osoblje u restoranu da vam pokažu na koji specifičan način se uzima humus sa ovim hlebom. Treba malo da otkinete hleb, pa da ga savijete kao mali fišek, a onda da zahvatite i namaz i maslinovo ulje koje se nalazi na sredini tanjira, u krugu od humusa. Ovo predjelo je preukusno, pa ga obavezno probajte, ako ste već došli u ovaj restoran da osetite libansku kuhinju.



Za preporuku je i mutabel, dimljeni patlidžan, u istoj ovoj kombinaciji sa tahini sosom, belim lukom, limunovim sokom i maslinovim uljem. Ne preskačite supe: leće i supu od povrća sa crnim lukom, belim lukom, šargarepom i prazilukom. Služe se uz isti arapski hleb, ali je ovog puta ispržen, možda vas malo podseti na čips, a jede se tako što se stavi u supu, da malo odmekne i daje fenomenalnu kombinaciju, koju verovatno nikad niste probali. Uz sve to, služi se obavezno i limun, što uz samo nekoliko kapi u supu, daje još bolji ukus. 

Od salata, za preporuku su: tabule, kuskus i fatuš. Tabule je arapska vlažna salata, vrlo jednostavna: peršun, paradajz, crni luk, nana, bulgur, limunov sok i maslinovo ulje. Kuskus čine: kuskus, bosiljak, maslinovo ulje, limunov sok i grilovan gambor, a fatuš je možda najsličniji našim salatama: paradajz, zelena salata, krastavac, rotkvica, paprika i prženi arapski hleb. Ovde možete da jedete i pileću i goveđu šaurmu, kao i jela iz tandara, to su one glinene posude u kojima se u Zeinu i služi hrana. A od jela iz tandara, za preporuku su: galaja sa mesom, jordanska sadžija, pileća sadžija, kofta sa tahinom i recimo kofta bel bandora.




Od slatkiša obratite pažnju na: om ali, lisnato testo sa mlekom, neutralnom pavlakom, miksom koštunjavog voća i ružinom vodicom i recimo ayesh elsaraya, karamelizovani tost hleb sa neutralnim kajmakom i pistaćima. U restoranu Zein imate mnogo mogućnosti. Od isprobavanja bezbroj ukusa u nargili, preko milion ukusa skrivenih u predjelima, jelima i dezertima libanske kuhinje. Zato samo hrabro ka uglu Strahinjića Bana i Dobračine, uđite u jedan novi svet za koji vam ne treba ni avion, a ni pasoš. Srećan put


© 2019 Gdecemo.rs Blog by LABNET e-Commerce team

gdecemo.rs
Telefon: +381 61 433 2366
Email: office@gdecemo.rs