Ima tih beogradskih kameleona koji se lako prilagode svakoj prilici. Leti kao najlepše gradske devojke nose miris plaže sa sobom, kad ih gle...

Splav restoran Corso

Ima tih beogradskih kameleona koji se lako prilagode svakoj prilici. Leti kao najlepše gradske devojke nose miris plaže sa sobom, kad ih gledate, deluje kao da drobe pesak pod stopalima. A zimi, pored njih se osećate udobno, ušuškano i kao da ste uvek kod kuće. Tako je i sa splavom restoranom Korzo.

Kad je leto, kao da ste na Ibicu stigli. Letnji bit vas odmah tera da cupkate kao da će bez vas stati svet, kokteli, sveže ceđen nar i malina, pivo, džin u najrazličitijim varijantama, zato je savet da dobro proučite kartu pića ili se posavetujete sa ljubaznim i finim konobarima. Neke kombinacije džina su: ruzmarin-limun, malina-pepermint, grejp-pepermint i ruzmarin-bosiljak-lajm.





A kad se popnete na sprat splava, kao da stignete u neki novi svet. Zidovi ne postoje pa imate utisak da lebdite iznad reke i plovite među galebovima. Zalazak sunca prosto traži da ga postujete na Instagram, a neke je posebno inspirisao na čistu romantiku.

A kada je reč o kreativnosti ovog restorana, jedan od razloga što već sedam godina privlači pažnju što redovnih, što novih gostiju, su osvežavanje prostora detaljima, a najčešće su to trenuci kad se uvode nova jela, nova vina i piva, kao i novi kokteli.




Svako jutro na Korzou je novi pravi početak dana za mnoge poslovne ljude koji rade u okolini. Donesu lap top, naprave pauzu da nahrane labudove i galebove, koji kao kućni ljubimci prilaze potpuno opušteno, a često dovedu i ekipu s posla da nešto zajedno rade u jednoj mnogo boljoj kancelariji gde open space dobija potpuno novo značenje.

A što se doručka tiče, ponuda je velika i legendarna. Može vam se desiti da slušate u gradskom prevozu o slano-slatkim uštipcima na Korzou. A bolje preporuke nema. Slani uštipci su sa aromatizovanom fetom i ajvarom, a slatki sa nutelom i džemom. Tu su i čuvena zapečena jaja sa kulenom, pavlakom i kačkavaljem, a punjene prženice su fenomenalne i preukusne, baš kako zvuče. Punjene su pršutom i mocarelom.




Kad se uđe na ovaj splav na Savi, videćete da je sve u drvetu. A kao vrhunac, tu je i pravo drvo koje raste u sred ovog objekta. Zastakljeno je, ide čak do gornjeg nivoa gde se vidi zelena krošnja i redovno se šiša i održava. Zimi izgleda prilično zanimljivo. Kad sedite u donjem delu splava pored kamina, a recimo pada kiša ili sneg, prizor je neverovatan. Vi na toplom, uz čaj ili vino, a na metar od vas zastakljena zima, kao neka ukroćena zver. 

Poseban utisak ostavlja i kamin, koji svakako nemamo baš svi kod kuće, ali nekim čudom se osetimo fino i ušuškano, baš kao da smo u svom domu, i ako ništa, poželimo da jedan takav isti kamin imamo i mi. Dotle, naravno, na Korzo i uživamo u pucketanju vatre.

Zimi se ceo splav posebno ukrasi. Velike zvezde preko staklenih zidova, ornamenti na tom čuvenom drvetu na sredini splava, pa se pored stabla poređaju cepanice u obliku jelke što fenomenalno izgleda kad napada sneg. A muzika se i tad prilagodi finoj, prazničnoj atmosferi uz Elvisa ili Sinatru.




Od glavnih jela, topla preporuka je teleći biftek sa kremom od tartufa za dvoje, pa tu taman možete sa smislite kako da zaprosite devojku i gde da sakrijete prsten. A ipak možda najveća i preporuka iz ličnog iskustva je losos sa kozicama i kaparom. Naravno, za ljubitelje morske hrane. Tu greške nema. Tajna je u pažljivo poređanim slojevima. Kreće se od blitve, pa se preko nje stavlja losos i sos od kozica i neutralne pavlake uz kapar. Na kraju se pospe sa parmezanom i kao fajnal tač, sve se to fino zapeče. Služi se u glinenoj posudi, najpogodnijoj za sva zapečena jela.


A ukus ovog jela, fantazija. Ima toliko elemenata, koji mogu zajedno na jednom mestu da vam deluju kao da ih možda ima previše, ali verujte, sve se savršeno slaže. Blitva osvežava, sos daje toplinu i ima finu kremastu strukturu, losos i kozice su sami po sebi predivni, a kad naiđete na kapar, desi se eksplozija koja fantastično prelije ovu kombinaciju ukusa. Uz ovo jelo se preporučuje belo vino Pošip. A pošto uvek postoje novine u jelovniku, u zimskoj sezoni 2019/2020, to su: sendvič sa pančetom i čedarom, crna pasta sa batakom i čerijem, rib eye steak i gulaš od divljači zapečen sa mlincima.




Zanimljivo je da meni na splavu Korzov počinje od dezerta. Kao što i ulazak počinje od vitrine sa slatkišima. Ovde su prilično ponosni na sopstvenu pekaru. To znači da su svako pecivo i svi kolači ovde napravljeni i baš su ukusni, pravi domaći. Od dezerta, posebna preporuka za slatkiš Tri leće. Ne samo da je ukusan, nego je i ogroman. Veći sigurno niste videli. Samo najhrabriji stignu sami do kraja, a da ga ne podele s nekim. Kad dolazite u društvu, rasporedite snage. Neka još neko uzme kolač 4D, to je specijalitet šefa kuhinje: 4 vrste čokolade, neutralna pavlaka, pomorandža i plazma keks. Pa da svi probate po malo.


Splav Korzo je mesto gde možete najrazličitije ljude da vidite, a svi su došli sa idejom da se opuste, dobro pojedu i popiju. Strane delegacije su ovde vrlo često, pa ako uskoro uđemo u Evropsku uniju, da znate ko je tome svesrdno doprineo.

© 2019 Gdecemo.rs Blog by LABNET e-Commerce team

gdecemo.rs
Telefon: +381 61 433 2366
Email: office@gdecemo.rs