Znate onaj prolaz u filmovima o Hariju Poteru na železničkoj stanici? Prolaze ljudi, nemaju pojma da mogu da uđu u neki drugi, novi svet. T...

Restoran Caruso


Znate onaj prolaz u filmovima o Hariju Poteru na železničkoj stanici? Prolaze ljudi, nemaju pojma da mogu da uđu u neki drugi, novi svet. Tako se nekima dešava svih ovih 11 godina koliko postoji restoran Karuzo, da ne znaju pored čega prolaze sve ovo vreme. Ulaz za restoran je na uglu Terazija i Nušićeve, a nalazi se na osmom spratu. Tu je i svetleći okrugli znak ispred samog ulaza na trotoaru, kao onaj u Betmenu. To je već drugi junak na koga može da vas podseti ovaj restoran. A po trećem junaku se zove. Radi se o slavnom operskom pevaču Enriku Karuzu. On je bio veliki prijatelj Nikole Tesle i našeg naroda. Najpoznatiji je po čestim nastupima u čuvenoj Metropoliten operi. Zato se na tavanici njegovog restorana imenjaka nalaze slike muza čiji je bio miljenik, baš kao i bogova rata, pobede i antičkih heroja. Ovde se najčešće dolazi po preporuci. Skroz je izdvojeno i ušuškano a u samom ste centru grada.

Dešava se da kad neko namerno ili slučajno dođe na osmi sprat, ostane fasciniran kad ugleda Cojku. Ona je prava domaćica restorana Karuzo. Šarmantna, laganih damskih pokreta, ova velika bela mačka je maskota i neizbežan deo šarma ovog mesta. Celom svojom pojavom će praktično da vas zamoli za selfi i nema šanse da joj odolite.


A kad prođete kroz staklena vrata Karuza, bez obzira na to da li je zima ili leto, odmah ćete videti Beograd iz jednog novog ugla. Nije važno da li su posetioci Beograđani ili stranci, ovakav grad još niste videli. Zbog velike terase, tu je pogled na reku, mostove, Beograd na vodi i hotel Moskvu. Prelep je osećaj kad ste na otvorenoj terasi ovog restorana a grad vam je na dlanu, kakav verovatno do sad niste videli. Zalasci sunca su posebno fini i romantični, a telefon će sam da vam uključi kameru i tražiće vam da fotkate.


A romantika je stara prijateljica Karuza. Zvanično, restoran ne radi nedeljom. Takva im je politika od kad postoje ali kad se zakaže neka proslava, svadba, rođendan ili krštenje, tada su vrata otvorena. Nedavno se Karuzu javio par koji redovno dolazi ovde i ovo im je omiljeno mesto. Oni su zajedno punih 35 godina. Odlučili su da prestanu da budu momak i devojka i da to baš ovde obeleže. Tačnije, odlučili su da se posle 35 godina veze venčaju, a restoran Karuzo je bio logično rešenje za proslavu sa njihovim prijateljima. 


Mesta ima za oko 90 zvanica, a ako baš spisak ne može da se skrati, bilo je situacija i kad ih je stalo 110. Samo je važno da se ne šire previše po restoranu i kao Selma, da se ne naginju kroz prozor, to jest kroz terasu. Ovde se organizuju i poslovni sastanci i prezentacije, a ujedno su i odličan izgovor da se nešto ozbiljno klopa. Meni se povremeno menja, jer se osluškuju potrebe posetilaca a tako je uvek najbolje. To je najbolji način da se zadrže stalni gosti i privuku novi.

A šta je recimo u novom meniju? Hladan biftek sa sosom od pavlake i rena sa puterom, jagnjeći kotleti sa francuskim pireom i blitvom i na primer hrskavi losos sa kruškom, lešnikom, indijskim orahom, bademom, crnim susamom i miksom zelenih salata. Od starih jela, najviše se traže: sporo kuvana juneća kolenica sa sosom od rena i grilovanim krompirom, pauflek u sosu od guščije džigerice i tartufa sa povrćem na maslinovom ulju i recimo svinjski file sa mocarelom, pršutom, taljatelama i pečurkama. Ako ništa, u Karuzu nećete ostati gladni. Ne samo zbog velikog izbora jela i fantastičnih kombinacija, već i zato što su porcije prilično velike. Ovde minimalizam ne stanuje.




Izbor vina je velik. Ima ih oko 60. Najviše se traže Kovačević i Radovanović, Harizma i Regent. A na peciva i dezerte su posebno ponosni. Prave ih sami, tačnije jedna fina iskusna gospođa koja s puno ljubavi i znanja ume tačno da stvori najukusnije lepinjice i kolače. Ozbiljna preporuka je pita sa malinama i plazmom, kao i francuski kolač sa jabukom fenomenalno aranžiran sa cvetićem na vrhu. Da li je cvetić jestiv, pitajte, nemojte da se zatrčite kao neki od nas. Od slatkiša sa starog menija probajte obavezno nugat čiz kejk, kao i belu čokoladu sa šumskim voćem.

Kao da cela ova ponuda nije dovoljna, četvrtkom, petkom i subotom su svirke. Redovni gosti umeju često da zaplešu tako fino da vam prosto dođe da ih zamolite za čas plesa. A ako se dovoljno opustite, možda poželite da zapevate kao Enriko Karuzo. Pa neka vam je sa srećom.

© 2019 Gdecemo.rs Blog by LABNET e-Commerce team

gdecemo.rs
Telefon: +381 61 433 2366
Email: office@gdecemo.rs