Koliko 90-togodišnjaka znate da su i dalje toliko zanimljivi da ih svakog dana posećuje stotine ljudi, što sugrađana, što stranaca? Koliko ...

Restoran Trandafilović


Koliko 90-togodišnjaka znate da su i dalje toliko zanimljivi da ih svakog dana posećuje stotine ljudi, što sugrađana, što stranaca? Koliko njih znate da celog života tako dobro čuvaju svoju poziciju da ceo grad zna tačno gde uvek može da ih nađe?

Restoran Trandafilović ove godine obeležava 90 godina postojanja. A još je jedini restoran u Beogradu koji ima svoj nadimak - Tranda. Neka njegova jela se upravo tako zovu: Tranda ćevapi, doručak Tranda prženice ili predjelo Tranda mrs. Na meniju lepo piše za neupućene: Kafana je ozbiljna filozofska disciplina.  Ko ne voli kafanu, ne voli ni ljude.



Možda celog života živite u Beogradu, prolazili ste milion puta pored ugla Mekenzijeve i Mutapove, i jako dobro znate Trandafilović baštu. Posebno je prijatna leti zbog hlada londonskog platana koji ima više od 150 godina. Bašta je toliko prostrana da možete da zaboravite da se nalazite u centru grada i da trole prolaze na samo nekoliko metara od vas. A u bašti, od domaćih redovnih posetilaca iz komšiluka, do Tajlanđana, Kineza i Francuza. Svi došli u Trandafilović, lako ga našli, jedva izgovorili ime, ali potpuno spremni da probaju domaće rakije i vina i domaću klopu. Samo što će im biti teško da se vrate u hotele posle srpske rakije, i tek tad nemoguće da izgovore gde su bili.


Kad uđete u unutrašnji deo, može da vam se desi da udarite o neki sto ili o gosta koji sedi, jer će vam pogled odlutati na zidove. Prepuni su kesica u kojima su brašno, griz, šećer, špagete i paste, a poređani su skroz do plafona. Neki drugi restorani su preuzeli tu foru, ali samo da znate da je Trandafilović ipak bio prvi. Takođe ćete primetiti gomilu flaša vina i rakija. Police uz zidove su prepune različitih pića, pa ćete se zagledati i zakucati u neku osobu zbog vina, a da ga niste ni okusili. Kad vam pogled već tako zaluta po gornjem delu Trandafilovića, videćete i galeriju. Nije velika, ali baš zato i služi ako ste došli u paru ili nekom manjem društvu, da se osamite i lepo ispričate na miru, pa da vas niko ne čuje.


Pošto je u opisu Trandafilovića – srpski gurmanluk, ovde stvarno ima svega što je tipično za našu kuhinju, ali uz neke moderne i savremene dodatke. Ponosni su na to da prave sve sami, od brašna pa nadalje. Ne zaboravite da potražite njihove paštete: pileću, od patlidžana kao i specijalitet – od duvan čvaraka! Svaki sastojak je autentično srpski. Nema tu nekih stranih francuskih sireva na primer. Ovde možete da dobijete samo pravi sjenički sir ili autentičan domaći ajvar. Doručak se služi od 8 ujutru do podneva, ako se neko slučajno uspava, a možete da birate između: gurmanske kajgane, domaćeg doručka, komplet doručka, slatkog doručka i van konkurencije – seljačkog sendviča. Tu se u somun stavljaju: grilovana slaninica, ajvar, kiseli krastavac, jaje na oko i zelena salata. Ozbiljan test za sve koji su na nekoj večitoj dijeti.

A kad prođe podne, kreće velik problem, šta izabrati od toliko dobrih jela? Tu su grupe: gurmanluci sa dima i riba, a od ribe, dobro razmislite o kotletima dunavskog soma iz talandare. Za pečenje dana pitati konobare, pa će vam reći da li su aktuelni: tele, jagnje ili prase. Gurmanluci sa roštilja će posebno da vas stave na muke: čuburski i Tranda ćevapi, zlatiborski uštipci i biftek, a onda niz pljeskavica: gurmanska, teleća, hajdučka i naravno, sa lukom. Čuburski ćevapi recimo, su na dinastanom luku i kajmaku sa domaćim krompirom, Tranda ćevapi sa dimljenim kačkavaljem i ljutom paprikom, a gurmanska je pikantna sa slaninicom, kačkavaljem i tucanom paprikom. Cene su oko 700 dinara tako da su vrlo pristupačni. 


Onda nastupa grupa tiganja. Tu stvarno dobijete ručak u metalnom tiganju, a u opticaju su: gurmanski, bećar, Tranda i beški tiganj. Jela su oko 400 grama, tako da ne brinete da li ćete se najesti. U gurmanskom tiganju dobijate grilovani svinjski vrat na pekarskom krompiru zaliven gurmanskim sosom, a u Tranda tiganju: grilovani biftek, crveni luk, praziluk, beli luk, sveža paprika, šampinjoni, sjenički kačkavalj i domaći krompir. Od dezerta, razmislite o: slatkom bureku sa džemom od šljiva ili domaćoj Trandafilović baklavi.

Petkom i subotom su svirke, od tamburica do stranih i ex Yu hitova. Možete da zakažete ovaj prostor za lična slavlja, svadbe, rođendane, punoletstva, preslave i slave. Redovni gosti su poznati glumci, sportisti, Zvezdini veterani, i posle svega što ste saznali o Trandafiloviću, a možda niste nikad znali, falite samo vi.

© 2019 Gdecemo.rs Blog by LABNET e-Commerce team

gdecemo.rs
Telefon: +381 61 433 2366
Email: office@gdecemo.rs