Koliko 90-togodišnjaka znate da su i dalje toliko zanimljivi
da ih svakog dana posećuje stotine ljudi, što sugrađana, što stranaca? Koliko
njih znate da celog života tako dobro čuvaju svoju poziciju da ceo grad zna
tačno gde uvek može da ih nađe?
Restoran Trandafilović ove godine obeležava 90 godina
postojanja. A još je jedini restoran u Beogradu koji ima svoj nadimak - Tranda.
Neka njegova jela se upravo tako zovu: Tranda ćevapi, doručak Tranda prženice
ili predjelo Tranda mrs. Na meniju lepo piše za neupućene: Kafana je ozbiljna
filozofska disciplina. Ko ne voli
kafanu, ne voli ni ljude.
Možda celog života živite u Beogradu, prolazili ste milion
puta pored ugla Mekenzijeve i Mutapove, i jako dobro znate Trandafilović baštu.
Posebno je prijatna leti zbog hlada londonskog platana koji ima više od 150
godina. Bašta je toliko prostrana da možete da zaboravite da se nalazite u
centru grada i da trole prolaze na samo nekoliko metara od vas. A u bašti, od
domaćih redovnih posetilaca iz komšiluka, do Tajlanđana, Kineza i Francuza. Svi
došli u Trandafilović, lako ga našli, jedva izgovorili ime, ali potpuno spremni
da probaju domaće rakije i vina i domaću klopu. Samo što će im biti teško da se
vrate u hotele posle srpske rakije, i tek tad nemoguće da izgovore gde su bili.
Kad uđete u unutrašnji deo, može da vam se desi da udarite o
neki sto ili o gosta koji sedi, jer će vam pogled odlutati na zidove. Prepuni
su kesica u kojima su brašno, griz, šećer, špagete i paste, a poređani su skroz
do plafona. Neki drugi restorani su preuzeli tu foru, ali samo da znate da je
Trandafilović ipak bio prvi. Takođe ćete primetiti gomilu flaša vina i rakija.
Police uz zidove su prepune različitih pića, pa ćete se zagledati i zakucati u
neku osobu zbog vina, a da ga niste ni okusili. Kad vam pogled već tako zaluta
po gornjem delu Trandafilovića, videćete i galeriju. Nije velika, ali baš zato
i služi ako ste došli u paru ili nekom manjem društvu, da se osamite i lepo
ispričate na miru, pa da vas niko ne čuje.
Pošto je u opisu Trandafilovića – srpski gurmanluk, ovde
stvarno ima svega što je tipično za našu kuhinju, ali uz neke moderne i
savremene dodatke. Ponosni su na to da prave sve sami, od brašna pa nadalje. Ne
zaboravite da potražite njihove paštete: pileću, od patlidžana kao i specijalitet
– od duvan čvaraka! Svaki sastojak je autentično srpski. Nema tu nekih stranih
francuskih sireva na primer. Ovde možete da dobijete samo pravi sjenički sir
ili autentičan domaći ajvar. Doručak se služi od 8 ujutru do podneva, ako se
neko slučajno uspava, a možete da birate između: gurmanske kajgane, domaćeg
doručka, komplet doručka, slatkog doručka i van konkurencije – seljačkog
sendviča. Tu se u somun stavljaju: grilovana slaninica, ajvar, kiseli
krastavac, jaje na oko i zelena salata. Ozbiljan test za sve koji su na nekoj
večitoj dijeti.
A kad prođe podne, kreće velik problem, šta izabrati od
toliko dobrih jela? Tu su grupe: gurmanluci sa dima i riba, a od ribe, dobro
razmislite o kotletima dunavskog soma iz talandare. Za pečenje dana pitati
konobare, pa će vam reći da li su aktuelni: tele, jagnje ili prase. Gurmanluci
sa roštilja će posebno da vas stave na muke: čuburski i Tranda ćevapi,
zlatiborski uštipci i biftek, a onda niz pljeskavica: gurmanska, teleća,
hajdučka i naravno, sa lukom. Čuburski ćevapi recimo, su na dinastanom luku i
kajmaku sa domaćim krompirom, Tranda ćevapi sa dimljenim kačkavaljem i ljutom
paprikom, a gurmanska je pikantna sa slaninicom, kačkavaljem i tucanom
paprikom. Cene su oko 700 dinara tako da su vrlo pristupačni.
Onda nastupa grupa tiganja. Tu stvarno dobijete ručak u
metalnom tiganju, a u opticaju su: gurmanski, bećar, Tranda i beški tiganj. Jela
su oko 400 grama, tako da ne brinete da li ćete se najesti. U gurmanskom
tiganju dobijate grilovani svinjski vrat na pekarskom krompiru zaliven
gurmanskim sosom, a u Tranda tiganju: grilovani biftek, crveni luk, praziluk,
beli luk, sveža paprika, šampinjoni, sjenički kačkavalj i domaći krompir. Od
dezerta, razmislite o: slatkom bureku sa džemom od šljiva ili domaćoj
Trandafilović baklavi.
Petkom i subotom su svirke, od tamburica do stranih i ex Yu
hitova. Možete da zakažete ovaj prostor za lična slavlja, svadbe, rođendane,
punoletstva, preslave i slave. Redovni gosti su poznati glumci, sportisti,
Zvezdini veterani, i posle svega što ste saznali o Trandafiloviću, a možda
niste nikad znali, falite samo vi.