Ako
se spremate za putovanje po Aziji, dođite u Beton halu u restoran Sakura da
naučite sve što je potrebno. Ceo prostor ovog restorana odiše azijskim duhom u
kombinaciji sa modernim elementima. Na jednom celom zidu su glave Bude, a u
toaletu se nalaze svećnjaci sa istim motivom. Tu je i veliki paravan od poda do
plafona koji izdvaja deo za ručavanje od lounge dela. Postoji i galerija, ako gosti žele da se
izdvoje.
Bar
je prilično velik i širok, čije osvetljenje može da promeni kompletnu boju, od
žute do prijatne plave, što nekad stvara utisak da se nalazite na potpuno
drugom mestu. Ako pogledate plafon iznad šanka, videćete vrlo zanimljivu
postavku. Police sa pićem se nastavljaju po plafonu zajedno sa flašama, pa će
to biti samo jedna u nizu stvari koje ćete ovde poželeti da fotkate.
Sledeći
na spisku za fotkanje su ogromni ventilatori na celoj površini plafona, koji se
lenjo i lagano okreću, jer sve u restoranu Sakura je potpuna opuštencija. Jedan
od kreativnih predloga je da na primer snimite ventilatore bumerangom preko
Instagrama. Jer kako kaže ljubazno osoblje restorana Sakura, ovde se prvo fotka
pa se onda uživa i jede.
Sakura
znači trešnjin cvet i simbol je i japanske i kineske kulture. Označava buđenje,
istinsku lepotu ali i prolaznost. Zato je važno da se prepustite trenutku da
biste ga uhvatili. I zato postoji deo menija koji se zove Zalogaji za dobar
početak, da što lakše i lepše uronite u ovu filozofiju. Ovaj deo menija čine:
edamame, prolećne rolnice, gyoza, pileći satay i tost sa paštetom od gambora. Prolećne
rolnice su sa: miksom povrća, šitake pečurkama i pirinčanim tankim nudlama sa
slatko-ljutim sosom. Kao još jedna autentična preporuka azijske kuhinje,
pominje se gyoza: kuvane i pržene knedle punjene svinjetinom i kupusom sa
pikantnim ponzu sosom i mladim lukom.
Koliko
god puta da dolazite, slobodno fotkajte ista jela, jer se kuvar trudi da uvek napravi
potpuno nov aranžman na vašem tanjiru. A tanjiri su posebna priča. Svaki je u
teget nijansama, nepravilnog oblika pa svaki obrok deluje kao malo umetničko
delo. Na vama je samo da budete bar osrednji fotograf i da izaberete pravi
filter na Instagramu.
Dešavalo
se da kad dođu veće ekipe, recimo sedmoro-osmoro ljudi, pa svi naruče suši, šef
kuhinje se posebno inspiriše. Nikako ne želi da se svima posluži pojedinačni
tanjir, nego se uvek seti nečeg zanimljivog. Recimo tog konkretnog puta je
stavio na jednu veliku dugačku drvenu dasku gomilu različitog šarenog sušija, a
na sredinu je postavio suvi led koji pravi kao neku maglu koja kulja iz posuda.
I eto novog razloga za fotkanje, bumerange i storije. Pa neka gori stori!
U
grupi startera su: vijetnamska salata sa susamom, morska salata, brancin usuzukuri,
hrskavi gambori i na primer juneći tataki. Morska salata se sastoji od:
mešavine morskih algi sa tofu sirom, kumkvatom i Sakura chef prelivom preko
miksa salata. Brancin usuzukuri čine: tanko sečeni fileti brancina sa mladim
lukom, susamom, ikrom od lososa i ponzu sosom. A hrskavi gambori su: fritirane
rolnice sa Black tiger gamborima i japanskim čili majonezom.
Od
supa: posebna preporuka je miso, tradicionalna japanska supa sa tofu sirom,
morskim algama i mladim lukom, tom yum kiselo ljuta supa sa Black tiger
gamborima, cherry paradajzom, stro pečurkama, korijanderom i mladim lukom. Kao
i won ton pileća supa sa knedlama punjenim svinjetinom i gamborima.
Od
posebnih ponuda, obavezno probajte Black code: crni bakalar sa karamelizovanim
prelivom soja sosa, lotosovim korenom i šparglama, a nemojte da zaobiđete i
Sakura dezert: ponuda šefa kuhinje za dve osobe sa slatkim pirinčem sa svežim
mangom i kokosovim mlekom, čiz kejkom od marakuje sa hrskavom korom od ovsenih
pahulja, sorbeom od jagode i sladoledom od zelenog čaja... ali ne dozvolite da
vam drugi serviraju priče i fotke iz restorana Sakura, nego dođite sami i
krenite lagano da savlađujete lekcije iz azijske kulture i kuhinje.