U Italiju možete za sekund. Samo zavisi u kom ste delu Beograda. Je l vam bliža Francuska ulica? Njegoševa? Ako ste možda preko reke, ipak...

Picerija Pizzagram


U Italiju možete za sekund. Samo zavisi u kom ste delu Beograda. Je l vam bliža Francuska ulica? Njegoševa? Ako ste možda preko reke, ipak vam preporučujemo novi Merkator. Najautentičnija italijanska pica se nalazi u Pizzagramu. I to na tri mesta u gradu.

Vlasnik Pavle redovno ide po celoj Italiji, skuplja drevna znanja i informacije i pravi pravu italijansku picu kod nas. Ovde je konkretno reč o tipičnoj rimskoj pici. To znači da je testo deblje ali samo na prvi pogled. To je tipična rimska fora. Testo ovih pica je vazdušasto, što znači da je razmak između kora velik, pa kad zagrizete parče, tek onda shvatite koliko je ova rimska pica meka.


A svako parče je priča za sebe. Najtoplija preporuka je da stanete ispred vitrine i prvo malo razgledate. Malo poželite da fotkate sve boje i ukuse u kojima ste se momentalno pogubili. Preporučujemo vam da obavezno pročitate sastav svake pice jer ćete tek tad shvatiti kakvo se bogatstvo tu krije. Mada, tek tada ćete biti u problemu. Realno, zaključak može da bude samo jedan: Dajte mi od svega po malo...


U Pizzagramu ćete možda po prvi put videti kockaste pice. Ali da znate, to je pravi rimski način služenja. I samo ovde ćete videti da se ovakve četvrtaste pice seku makazama. Znači, proces je da stanete ispred vitrine, odlučite koliko vrsta pice želite i kažete koliko široko svako parče da bude. Naš savet je da izaberete maksimalno tri parčeta za početak, pa ako budete mogli još, lako ćete dodati. 


Postoji oko 20 vrsta pica, a u vitrinu staje 15 pa se uvek rotiraju. Ali ona koje uvek ima je: gorgonzola i vrat. Vlasnik Pavle je posle mnogo eksperimentisanja došao do idealne kombinacije. Kaže da je odlučio da pokuša sa ovom svojom novom vrstom pice, koja je toliko dobro krenula da je odmah odlučio da je ne sklanja iz ponude. Zanimljivo je da svi zaposleni, u sva tri Pizzagrama, pošto imaju mogućnost da uvek uzmu nešto iz ove ponude, u većini slučajeva uzimaju baš gorgonzolu i vrat. A bolje preporuke nema.

Vlasnik Pavle koristi vrlo konkretno italijansko brašno. Lično ga nabavlja u jednom seocetu između Rima i Napulja, zna tačno od kojih ljudi ih uzima, kako ga prave i od čega se koje brašno sastoji. Razgovara i sa običnim ljudima po Italiji kojima je pravljenje pice porodično nasleđeno znanje, ali je išao i na edukacije sa vrhunskim tehnolozima koji su mu tačno objasnili koje brašno se koristi na koji način. 


U Pizzagramu možete da probate oko 8 vrsta italijanskih sireva. Na primer: bufalo mocarela od sira koji se zove strakino. Značenje je umoran, ali zašto je ovaj sir umoran? Je l zato tako ukusan?? Ovako se zove jer se dobija od umornih krava koje se spuštaju sa ispaše. I baš u trenutku kad se vraćaju, kad su umorne, tad je najbolje da se pomuzu. Znači, ako u Italiji vidite krdo krava kako se sporo i umorno spuštaju, nemojte da vam bude žao, stegnite srce, nemojte da ih zaustavljate da ih izmasirate i opustite, mislite na preukusan umorni sir u Pizzagramu...

Pršuta San Danijele se nabavlja na jednom brdu između Alpa i mora. Dobija se od svinja koje se vrlo specifično i zdravo hrane. Meso se uzima od prednjeg buta, pa se godinu i po suši na tačno određenoj nadmorskoj visini. Ukus je blag, nije prejak i taman se lepo slaže sa ostatkom pice na jednoj od ove tri lokacije u Beogradu. Od skoro u Pizzagramu se služi pelat sa: plavim patlidžanom na kockice i slaninom od obraza koja je uvaljana u pikantnu kalabrijsku papriku guanćale.


Ako baš želite klasičan okrugao oblik pice, možete i to da naručite. Ima i dezert pica sa nutelom, ali prava ponuda su ugaone rimske pice koje se seku makazama. To nigde nećete videti u Beogradu. Osim naravno u Pizzagramu.

© 2019 Gdecemo.rs Blog by LABNET e-Commerce team

gdecemo.rs
Telefon: +381 61 433 2366
Email: office@gdecemo.rs