Da smo
pre više od jednog punog veka mogli da uključimo snimanje, zamislite samo koji
film bismo mogli sad da gledamo u restoranu Orašac. Restoran je nastao na ovom
istom mestu gde se i sad nalazi, u Bulevaru kralja Aleksandra 122. Prvo, koliko
restorana znate koji su preživeli toliko vreme a i dalje privlače posetioce i
imaju i redovne i nove goste? Drugo, kvalitet se ne smanjuje u čemu je jedna od
njegovih najvećih tajni.
Nastao
je još 1907. godine, samo što je tad bio kockarnica-gostionica, bar tako
legenda kaže. Od drugog svetskog rata postaje restoran Orašac, a ljubazno
osoblje tvrdi da se nije mnogo toga promenilo u enterijeru. Suština je ostala
apsolutno ista. Jela su vrlo slična kao nekad. Jedna ugostiteljski vrlo mudra
stvar je što se vremenom dodaju jela koja dobijaju odličnu reakciju. Na primer,
kad vidite niz specijaliteta koji imaju makedonski naziv, možda se zapitate
otkud to. Razlog je prilično pametan: za vreme Dana makedonske kuhinje, čim su
u restoranu Orašac videli koja jela se najviše naručuju i na šta najbolje
reaguju gosti, odmah su ih ubacili u redovnu ponudu. Tako su i restoran i
posetioci uvek zadovoljni.
Na
makedonskom meniju su: topeno sirenje, ohridski čomlet i recimo kumanovsko
selsko meso. Ohridski čomlet je teleći but koji se dinsta u belom vinu sa
krupnim crnim lukom. Sve se to onda zapeče u tavi i tako se servira. Kumanovsko
selsko meso je svinjski file, sitno sečeno meso sa pečurkama, sušenim
paradajzom i sve je dobro izdinstano. Onda se služi u tako puštenom soku.
Lokacija
restorana Orašac sama po sebi nameće goste. To su vrlo često studenti tehničkih
fakulteta koji su prekoputa, pa se dešava da se susreću generacije sa Mašinskog
ili Elektrotehnike. Kažu konobari da su mnogo puta čuli priče od starijih
gostiju da su dolazili pre nekoliko decenija kao studenti, a sada kao
penzioneri na ovo isto mesto. Kad dođe period diplomskih proslava, onda se
jedva nalazi prazan sto. Nekad su to nove generacije koje organizuju
apsolventske večeri, a nekad su to starije generacije koje se posle mnogo
godina okupljaju. I najlepše je kad sednu u baštu restorana Orašac pa počnu da
razmenjuju iskustva sa fakulteta.
Posebno
obeležje ovog restorana tokom leta je bašta. Toliko je dobro skrivena od gužve
i saobraćaja, da dođe kao neki odmor od betona i ludila grada, a samo ste koji
metar udaljeni od centra Beograda. U bašti je čuveni ražanj na kome se
svakodnevno vrti prasetina, bez obzira na to koje je godišnje doba. Često se tu
obrće i jagnjetina i teletina, što je za strance posebna atrakcija, da vide
kako se to jede i pije u Srbiji. A kako konobari kažu, čim ljudi vide da se
vrti pečenje, odmah ga naručuju.
Unutrašnji
deo Orašca je podeljen na dve prostorije, veću i manju, a deli ih šank. I što
je zanimljivo, uvek je puno. Najviše je gostiju četvrtkom, petkom i subotom a
krivci su tamburaši. Ono što se baš i očekuje od jedne ovako legendarne i
dugovečne kafane koja drži do svog ugleda. Tih dana rezervacija je jedina koja
može da vam obezbedi sto. Ili bar lekcija da se sledećeg puta na vreme setite
da se javite restoranu Orašac. Na zidovima su fotografije starog Beograda, tu
su okačeni i ćilimi, a tegle sa slatkim su poređane po policama. Karirani stoljnjaci
su neophodan ukras, kao i drveni elementi po zidovima uz stolove i obavezan
stari drveni pod.
Od
preporuka za jelo su tu i: mućkalica šefa kuhinje za dve osobe. To je svinjski
file sa slaninom i paradajzom, malo se zaljutii zapeče u vatrostalnoj
činiji, a u njoj se i služi. Na kraju se dodaju još samo dve kugle kajmaka koji
se momentalno istopi. Naravno da u ovoj kafani možete da naručite i teleću
glavu u škembetu, cicvaru sa starim kajmakom i recimo hleb koji je upravo
stigao ispod sača.
Najtraženiji
dezert je Titova krempita pošto je vrlo autentična jer se radi o bledskom
receptu, a tu je i Batina baklava sa makom, potopljena u mleku i onda zapečena.
Ima i mnogo jela koja su van jelovnika, slobodno pitajte, konobari će vam uvek
preporučiti nešto zanimljivo, ali nemojte da dozvolite da vam neko priča o
restoranu Orašac. Krenite odmah do bulevara i proverite sami zašto ovo mesto
postoji više od jednog celog veka.