Na malo mesta u Beogradu možete da probate pravu divljač, posebno u centru.  Restoran Lovac čvrsto čuva tu tradiciju već skoro 60 godina. ...

Restoran Lovac


Na malo mesta u Beogradu možete da probate pravu divljač, posebno u centru. Restoran Lovac čvrsto čuva tu tradiciju već skoro 60 godina. Pravi naziv je Dom lovaca pa se shodno tome na zidu drže puške i opasači, tu je i galerija divljači, a braonkaste boje i drvenarija podsećaju na prirodu i šumu. Možda vam se posle nekoliko vina ili rakija učini da je protrčao i neki jelen. Bašta je zastakljena, ali radi u proleće i jesen kad je lepo vreme, a posebno u leto jer je ispod lipe sveže i kad je najvrelije beogradsko leto.

Lovac radi od 9 ujutru do ponoći. Doručak se služi do 1 popodne. Možete da dobijete omlet, prženice i pogačice sa kajmakom i pršutom. Ponosni su što svako jelo u potpunosti sami prave. Neki delovi jelovnika su: meze, na kašiku, hladna i topla predjela, lovačka gozba i dezerti. U kategoriji meze su: lovačka daska, pašteta od srnetine i mesa divlje svinje, terin od srnetine, tatarski jelen, i recimo domaći kulen od mangulice. A lovačka daska je pravo bogatstvo: kulen od mangulice, terin od fazana, pirotski sir, suve šljive u slanini, prepečeni hleb, rustična salsa od pečenog paradajza i džem od crvenog luka. Uz tatarskog jelena idu: kapar, tabasko, vočester sos, biber, ljuta paprika, senf i jaje, a u osnovi je marinirani file jelena.


Ako ne jedete često kod kuće, stalno se hranite po restoranima, onda treba ipak ponekad da uzmete i nešto Na kašiku, kako se zove jedan deo menija. Ako volite pečurke i potaž, savršen izbor za vas je potaž od šumskih pečuraka. Služi se sa orasima, suvim grožđem i parmezanom. Kako savršeno zvuči, takav zaista i jeste. Druga opcija na kašiku je srneći paprikaš sa domaćim njokama i pančetom.


U restoranu Lovac je uvek puno. Ima dosta domaćih gostiju ali stranci su takođe vrlo radoznali da probaju srpsku autentičnu divljač. U blizini je turska ambasada pa je bilo puno gostiju te nacionalnosti u jednom periodu. Ali kako kaže osoblje, izgleda da ta reklama od usta do usta uvek najbolje funkcioniše na svim jezicima, pa i na turskom. Danas, najredovniji stranci su Turci, a svečano drugo mesto, kao i u mnogim slučajevima, zauzimaju radoznali i svime fascinirani Kinezi. 


Na meniju ima još specijaliteta. Od hladnih predjela, za preporuku je Lovac meze na dasci za dve osobe a tu su: njeguški pršut, goveđi pršut, kulen, čvarci, proja, gibanica, ajvar, pihtije i beli mrs. A od toplih: šljive u slanini, pohovana paprika punjena sirom i recimo grilovani miročki sir.

U kategoriji lovačka gozba je niz ozbiljnih specijaliteta: gulaš od divljači u integralnoj lepinji, srneći ragu sa glaziranim njokama, jelen stroganof, lovačke kobasice na žaru, srneći medaljoni, file jelena, sousie vid pačije grudi i lovačka korpica. Potpuno je normalno ako krenete da čitate jelovnik detaljno i da razmišljate pola sata šta biste uzeli, jer sve deluje vrhunski. Jelen stroganof na primer je file od jelenskog mesa sa krompir pireom sa tartufima. Srneći medaljoni se služe na grilovanoj palenti sa sušenim voćem u senfu sa slačicom. File jelena se pravi na žaru uz krompir pire sa sa kestenom i pečenim orasima u aromatičnom ulju od vrganja i ruzmarina. Posebno vam preporučujemo iz ličnog iskustva sousie vid pačije grudi sa slatkim od višanja, krompir pireom sa dimljenom šunkom, puterom, slačicom i svežim peršunom. Divljač je uvek dosta jako meso, mnogi je vole ali je neophodno da se preseče sa nečim slatkim. Kako konobari kažu, domaći gosti manje vole te slatko-slane kombinacije, ali zato stranci obožavaju na primer baš slatko od višanja sa pačetinom. 


Kad je reč o piću, nemojte mnogo da mozgate, lepo pitajte konobare šta bi bilo najpametnije da se izabere uz koje jelo, pošto je izbor vina ogroman, kao i izbor rakija. I za kraj, nekoliko hitova iz kategorije dezerti. Pošto je restoran poznat po divljači, probajte obavezno srneća leđa, a preporuka je i reform torta. Ne zaboravite Titovu krempitu sa Bleda ili tufahije. Izbor je velik, sve deluje izuzetno ukusno, pa je dobar trenutak da krenete u lov na ponudu restorana Lovac, jer ova divljač je ovde zbog vas. 




© 2019 Gdecemo.rs Blog by LABNET e-Commerce team

gdecemo.rs
Telefon: +381 61 433 2366
Email: office@gdecemo.rs