Na
malo mesta u Beogradu možete da probate pravu divljač, posebno u centru. Restoran Lovac čvrsto čuva tu tradiciju već skoro 60 godina. Pravi naziv je Dom lovaca
pa se shodno tome na zidu drže puške i opasači, tu je i galerija divljači, a
braonkaste boje i drvenarija podsećaju na prirodu i šumu. Možda vam se posle
nekoliko vina ili rakija učini da je protrčao i neki jelen. Bašta je
zastakljena, ali radi u proleće i jesen kad je lepo vreme, a posebno u leto jer
je ispod lipe sveže i kad je najvrelije beogradsko leto.
Lovac radi od 9 ujutru do ponoći. Doručak se
služi do 1 popodne. Možete da dobijete omlet, prženice i pogačice sa kajmakom i
pršutom. Ponosni su što svako jelo u potpunosti sami prave. Neki delovi
jelovnika su: meze, na kašiku, hladna i topla predjela, lovačka gozba i
dezerti. U kategoriji meze su: lovačka daska, pašteta od srnetine i mesa divlje
svinje, terin od srnetine, tatarski jelen, i recimo domaći kulen od mangulice.
A lovačka daska je pravo bogatstvo: kulen od mangulice, terin od fazana,
pirotski sir, suve šljive u slanini, prepečeni hleb, rustična salsa od pečenog
paradajza i džem od crvenog luka. Uz tatarskog jelena idu: kapar, tabasko,
vočester sos, biber, ljuta paprika, senf i jaje, a u osnovi je marinirani file
jelena.
Ako ne jedete često kod kuće, stalno se hranite
po restoranima, onda treba ipak ponekad da uzmete i nešto Na kašiku, kako se
zove jedan deo menija. Ako volite pečurke i potaž, savršen izbor za vas je
potaž od šumskih pečuraka. Služi se sa orasima, suvim grožđem i parmezanom.
Kako savršeno zvuči, takav zaista i jeste. Druga opcija na kašiku je srneći
paprikaš sa domaćim njokama i pančetom.
U restoranu Lovac je uvek puno. Ima dosta
domaćih gostiju ali stranci su takođe vrlo radoznali da probaju srpsku
autentičnu divljač. U blizini je turska ambasada pa je bilo puno gostiju te nacionalnosti
u jednom periodu. Ali kako kaže osoblje, izgleda da ta reklama od usta do usta
uvek najbolje funkcioniše na svim jezicima, pa i na turskom. Danas, najredovniji
stranci su Turci, a svečano drugo mesto, kao i u mnogim slučajevima, zauzimaju
radoznali i svime fascinirani Kinezi.
Na meniju ima još specijaliteta. Od hladnih
predjela, za preporuku je Lovac meze na dasci za dve osobe a tu su: njeguški
pršut, goveđi pršut, kulen, čvarci, proja, gibanica, ajvar, pihtije i beli mrs.
A od toplih: šljive u slanini, pohovana paprika punjena sirom i recimo
grilovani miročki sir.
U kategoriji lovačka gozba je niz ozbiljnih
specijaliteta: gulaš od divljači u integralnoj lepinji, srneći ragu sa glaziranim
njokama, jelen stroganof, lovačke kobasice na žaru, srneći medaljoni, file
jelena, sousie vid pačije grudi i lovačka korpica. Potpuno je normalno ako
krenete da čitate jelovnik detaljno i da razmišljate pola sata šta biste uzeli,
jer sve deluje vrhunski. Jelen stroganof na primer je file od jelenskog mesa sa
krompir pireom sa tartufima. Srneći medaljoni se služe na grilovanoj palenti sa
sušenim voćem u senfu sa slačicom. File jelena se pravi na žaru uz krompir pire
sa sa kestenom i pečenim orasima u aromatičnom ulju od vrganja i ruzmarina. Posebno
vam preporučujemo iz ličnog iskustva sousie vid pačije grudi sa slatkim od
višanja, krompir pireom sa dimljenom šunkom, puterom, slačicom i svežim
peršunom. Divljač je uvek dosta jako meso, mnogi je vole ali je neophodno da se
preseče sa nečim slatkim. Kako konobari kažu, domaći gosti manje vole te
slatko-slane kombinacije, ali zato stranci obožavaju na primer baš slatko od
višanja sa pačetinom.
Kad je reč o piću, nemojte mnogo da mozgate,
lepo pitajte konobare šta bi bilo najpametnije da se izabere uz koje jelo,
pošto je izbor vina ogroman, kao i izbor rakija. I za kraj, nekoliko hitova iz
kategorije dezerti. Pošto je restoran poznat po divljači, probajte obavezno
srneća leđa, a preporuka je i reform torta. Ne zaboravite Titovu krempitu sa
Bleda ili tufahije. Izbor je velik, sve deluje izuzetno ukusno, pa je dobar
trenutak da krenete u lov na ponudu restorana Lovac, jer ova divljač je ovde
zbog vas.