Samoposluženje ima svojih prednosti. Možete da se prvo
prošetate, dobro snimite situaciju, vidite šta je u ponudi, razmislite i onda
kad donesete odluku, tačno pokažete koje parče mesa da vam stave na tanjir, kao
i koju količinu hrane želite. Ako volite supe i čorbe, tu je još bolja
situacija. Sami sipate šta i koliko vam odgovara.
U restoranu Karavan express je baš tako. Dodatna prednost u
odnosu na ostale restorane sa samoposluživanjem je što je kvalitet hrane mnogo
bolji a cene su i dalje vrlo pristupačne. Sam prostor je vrlo estetičan. Sve je
u bojama drveta. Tu su svetlobraon police na kojima su do plafona poređane
namirnice: tegle i kutije sa raznim testeninama, velike kutije maslinki, knjige
i kuvari i mali džakovi brašna. Postoje separei uz desni zid restorana, okrugli
stolovi za porodice na sredini prostora ali i jedan dugi drveni sto za desetak
ljudi koji na sredini celom dužinom ima takođe drvenu žardinjeru sa biljkama.
Restoran postoji 3 godine u ovoj koncepciji i sa ovim izgledom,
a zove se Karavan jer postoji tačno određen niz kojim se ide, kao što se
karavan kreće. Znači, prvo uzimate pribor, onda birate između nekoliko supa i
čorbi, onda peciva, pa vitrina sa glavnim jelima, bar sa salatama, i dezerti.
Među supama su potaž od brokolija, potaž od povrća, minestrone, paradajz čorba
i recimo mađarska gulaš čorba, a sve su od 160 do 190 dinara.
Restoran Karavan express radi od 9 ujutru do 10 uveče, kao i
sam Novi Merkator. Do 12 se služi doručak: sendvič sa šunkom i sendvič sa
kulenom su samo 230 dinara, jaja na oko 180 a štrukle sa sirom 250 dinara. Štrukle
su slovenačko nacionalno jelo. To je pita sa sirom koja se prvo kuva, pa se
prelije jajima i pavlakom i onda se zapeče. Prosto da poželite da odete u
Sloveniju na doručak ili bar u Karavan express. Tu su još punjene palačinke,
omlet sa šunkom, omlet sa slaninom i burek sa krompirom, ali ono što se
najčešće naručuje za doručak su jaja i salata.
U restoranu su izložene gajbe sa voćem i povrćem, pa možete
da vidite šta je sve sveže i šta ćete moći upravo da pojedete. Izloženi su i
njihov ajvar i turšija, a pored su pakovanja čvaraka, pa možete da ih ponesete
kući, ne mora sve ovde da se jede. Karavan express ima svoje ceđene sokove u
flašicama: detoks, cvekla, šargarepa, kivi, pomorandža, ali i ledene čajeve
izložene baš u ledu. Izgledaju vrlo atraktivno, pošto su u teglama sa
cevčicama. Vrste čajeva su: domaći ledeni i tropski ledeni. Domaći je od:
jasmina, pomorandže, limuna, nane i šumskog voća, a tropski: zeleni čaj, kamilica,
ananas kompot i kokos.
Sreda je poseban dan u restoranu Karavan express. Tad je u
ponudi ceo meni za samo 550 dinara. Sastoji se od glavnog jela, peciva i
dezerta. Inače, u periodu ručka uglavnom dolaze poslovni ljudi na pauzi za
obrok, ali je gužva i posle 5-6 sati popodne jer tada mnogi dolaze s posla i
uzimaju gotova kuvana jela za celu porodicu, kao što su pasulj, grašak ili
boranija. To im se mnogo više isplati, jer nemaju mnogo vremena da kuvaju jela
koja zahtevaju dužu pripremu, a vrlo su povoljna.
60 posto ponude je domaća hrana, ali su uvek u dnevnoj
ponudi i azijska, italijanska, španska i meksička jela, a tu su i roštilj i
riba. Od dezerta najviše se traži sutlijaš sa cimetom. Kao i uvek, najbolji
izbor je uvek i nekako najjednostavniji. A od ostalih slatkiša, tu su:
profiterole, kapri torta, kolač malina, ledene kocke i na primer čokoladni mus.
Ako niste znali, pravilo je da pošto ste se sami poslužili,
sami vraćate poslužavnike u boksove koji su na više mesta po restoranu. 80
posto ljudi to i uradi, a pošto sad znate bonton ovog tipa restorana, od sada
ćemo krenuti da dižemo taj procenat na 100 posto.