Retko koje mesto u gradu može samo sebe da preporuči pre svega po svom trajanju. 10 godina na surovoj beogradskoj betonskoj džungli je za ...

Restoran Cantina de Frida


Retko koje mesto u gradu može samo sebe da preporuči pre svega po svom trajanju. 10 godina na surovoj beogradskoj betonskoj džungli je za poštovanje i pohvalu. Posebno kad ste deo istorije jedne važne tačke u prestonici kao što je Beton hala. Da li ste znali da je restoran Cantina de Frida bio prvi u ovom nizu ugostiteljskih objekata? Možda se sećate ili ste slušali da je na mestu današnje prepune Beton hale u stvari samo bio niz praznih hladnih betonskih objekata. Trebalo je imati viziju, hrabrost i upornost pa biti prvi i ostati lider u ubrzanom noćnom životu Beograda, pa još dati restoranu takvo ime. Energija, strast, stav i harizma jedne Fride Kalo, koja je inspiracija mnogim umetnicima danas, očigledno su ne samo pravo ime za jedno ovakvo mesto, nego su i osobine koje kao da je Frida lično podarila svojoj srpskoj kantini i imenjakinji.

Restoran Frida je poznat po fenomenalnom provodu. Svakog vikenda izlaze fotke na društvenim mrežama, vide se ljudi koji đuskaju, odlična svirka, poznate pesme i hitovi koje svi znaju. Zato je logično da je za vikend obavezna rezervacija jer ovde subotom i najšarmantniji šarmeri Beograda i okoline naiđu na odbijanje. Kad nema mesta, nema. Frida ume da bude surova. Ali tako neodoljiva.


Kad god vam dolaze poslovni partneri iz inostranstva, restoran Frida je pravo mesto i za klopu, i za poslovni sastanak, ali i za nastavak provoda, da se proslavi upravo zaključen ugovor. Samo, svirke su u Fridi bukvalno svakog dana. Nekad možete da se zapitate kako je u sred radne nedelje pun restoran, ali ako se radi o Fridi, to nije ništa neobično. Muzika vas vozi od stranih večnih hitova do domaćih pesama koje super legnu posle ponoći.


Poseban događaj je maskenbal u aprilu. Maskirani su svi zaposleni i oni imaju svoju zajedničku temu, a gostima je dozvoljeno da dođu van te teme. Samo su kostimi obavezni. Jedne godine su zaposleni svi bili kao policajci, druge godine su svi šetali u togama kao u Starom Rimu. A gosti uvek imaju dodatni motiv da im maske budu što zanimljivije, jer najbolje kostimirani uvek dobiju neku nagradu, na primer put u Veneciju. 


Stranaca je uvek puno, svi su znatiželjni da provere kakva je to beogradska Frida koja sa tolikim uspehom postoji već celu deceniju na istom mestu i šta to ona nudi. I domaći, i strani gosti su uglavnom preko 35 godina, što takođe ostavlja određeni utisak o ovom mestu. Česte su proslave firmi. Mnoge strane kompanije tradicionalno u Fridi obeležavaju svoje godišnjice.

Koncept Fride je takav da je klub, a nije klub, restoran je svakako, pošto kuhinja radi čak do 1. Od specijaliteta se izdvaja ćorizo po njihovoj recepturi. To je kobasica tipična za Meksiko, zato se tako i zove, a naravno da Srbija takođe ne može bez kobasice. Ova kombinacija mesa i začina je po originalnom konceptu u Fridi. Miksuju se junetina i svinjetina, a posebna fora je što meso nije skroz mleveno pa takva tekstura ostavlja zanimljiv utisak kad zagrizete Fridin ćorizo. Inače, posebno se preporučuje onima koji baš nešto i ne vole kobasice. Služi se uz grilovano povrće, a kao mali slatkiš, tu je i karamelizovani luk. Uz ovaj obrok, preporučuje se italijansko pšenično kraft pivo. 


U Fridi su ponosni na začine čiju nabavku i poreklo strogo kontrolišu. Preovlađuju kumin, anis i recimo mladi divlji biber sa Madagaskara. Još jedna specifičnost ponuda jela je što je goveđi stek odležao 50 dana u organskoj soli, a to je verovatno jedinstvena pojava u Beogradskim restoranima. Kako kažu oni što su probali, imate utisak da može i kašikom da se jede koliko je mek i neverovatan.

Što se prostora tiče, svuda je Frida Kalo. Na papirnim podmetačima na stolu, na slikama na zidovima, čak i u konceptu boja, sve podseća na Fridinu umetnost. Šank je u manjim keramičkim pločicama različitih boja, lusteri su u stvari pivske flaše, isto tako šarene. Frida je mesto za koje sigurno znate, samo možda niste skoro bili. I koliko god Frida Kalo bila uzor zbog slobode i strasti koju je živela, ne morate baš po svemu da se ugledate na nju. Slobodno dođite u ovaj restoran bez onih njenih tipičnih spojenih obrva.

© 2019 Gdecemo.rs Blog by LABNET e-Commerce team

gdecemo.rs
Telefon: +381 61 433 2366
Email: office@gdecemo.rs