U ogromnoj
ponudi Beton hale, teško je izdvojiti se i teško je odlučiti gde da dođete.
Restoran Lavaš se izdvaja ne samo po prostoru i ukupnoj estetici, nego i po
neobičnoj i raznovrsnoj hrani. Ljubazni konobari često umeju da kažu: Kod nas
je sve specifično.
Kad se
popnete uz karakteritične stepenice za svaki restoran u Beton hali, ulazite u
magičan svet Bliskog istoka i Indije uz kombinaciju Balkana. Prostor restoranaLavaš je širok i prostran. Na sredini je šank, a zidovi su u ogledalima, pa iz
nekog ugla može da vam se učini da ste ušli u jedan prostor koji se prostire
čak do Turske, odakle i stižu mnoga jela koja se ovde spremaju. Uz zadnji zid
naspram ulaza je pećnica gde možete da vidite kako izlazi hrana i u kojoj se
recimo peku peciva tipična za Tursku, kao neka vrsta njihove pice, sa desetak
nadeva a zove se pide.
Zidovi
su obojeni koricama mnogih knjiga koje su u policama kao u nekoj velikoj futurističkoj
biblioteci. Prostor diskretno popunjavaju po uglovima ogromne
braonkasto-sivkaste saksije sa retkom vrstom palme, pa deluje kao da ste
skriveni od svega što vas čeka čim kročite van neverovatnog sveta restorana
Lavaš. Kad se uđe u toalet, i tu vidite da se ovde mislilo na svaki detalj.
Koliko samo selfija je napravljeno u tom malo maglovitom, malo obojenom ogledalu
koje izgleda kao da ste upali u neki renesansni portret i koliko vas neće
odoleti da ovde napravi neki stori.
Da se
više ne zbunjujemo kako se tačno naglašava ime ovog restorana – Lavaš. Dakle,
akcenat je na poslednjem slogu. A šta li znači? Ako ste se možda stideli da
pitate: radi se o tankoj lepinjici od pšeničnog brašna koja se služi kao
predjelo. Najbolja je uz namaze, kojih ovde ima bezbroj. Na primer: humus od
leblebija, humus sa jagnjetinom, avocado labeneh, cvekla labeneh ili možda
muhamara. Humus od leblebija je sa maslinovim uljem, pastom od susama i
limunovim sokom. Humus sa jagnjetinom ima dodatak pečenih pinjola, a muhamara
je od pečenih paprika, mlevenih pečenih oraha i molasa od nara.
Od
salata, tu su: Lavash salata, fattoush, zaaluk ali i čoban i šopska. U Lavash
salatu idu: hrskavi štapići šargarepe, celera, špargle, krastavca, sveže
paprike, kalamata maslinke i komorača sa aromatičnim umakom od grčkog jogurta,
vlašca i ulja od tartufa. Zaaluk je marokanski specijalitet od plavog
patlidžana, paradajza, mlevenog kumina i kasmiri paprike, a čoban je
tradicionalna azerbejdžanska salata od paradajza, krastavca, crvenog luka, sveže
nane i ovčijeg sira.
Evo i
zanimljivih predjela: libanska salata, tuna tartar, libanski tartar kibbeh
nayyen i domaće meze. U libansku salatu idu: rukola, crveni luk, čeri paradajz,
dimljeni odležani ramstek, marinirane suve smokve začinjene dresingom od meda, šafrana
i sumaka. U tunu tartar: miks od kockica svežeg fileta tune, sušene urme, kornišona,
crvenog luka začinjenog sokom od limuna, belim lukom, dižon senfom, seckanim vlašcem
i kuminom. A libanski tartar kibbeh nayyen se sastoji od: kockica junećeg filea
sa bulgur pšenicom, svežom nanom i uljem od belih tartufa.
Od
dezerta obratite pažnju na tursku baklavu sa pistaćima i dondurma vanila
sladoledom. A od pića ima svega, posebno piva i vina. Što se piva tiče, duga je
lista kraft piva, posebno iz kolekcije Birra del borgo.
Četvrtkom,
petkom i subotom su svirke. Muzika je takva da može da se okarakteriše kao
world music, sve ono što i čini duh ovog restorana - kombinacija Bliskog
istoka, Balkana, odnosno skup uticaja svih naroda i kultura koji su ostavili
trag na ovom našem području i svi ti zvuci na jednom mestu koje baš zato i volimo.