Kada uđete u magičan prostor restorana Džumbus, možete da
budete šta god poželite. Porodičan čovek koji je došao na ručak i ostavio decu
u igraonici, student koji je došao na pauzu između predavanja jer ovde ima popust,
sportista koji je stigao sa jutarnjeg treninga pa je svratio na doručak,
stranac koji je poželeo da malo bolje upozna Srbiju i kupuje autentičnu rakiju,
džem i ajvar ili biznismen koji je doveo poslovne partnere na sastanak. Prostor
ovog restorana je toliko velik da morate dobro da se skoncentrišete gde se šta
nalazi i u kom njegovom delu ste vi sad, jer ćete se u suprotnom lako izgubiti.
Restoran Džumbus je na 25. maju, odmah kod autobuske okretnice, pored bazena i sportskog centra. Ima dva ulaza. Zbog zastakljenog tamnog izgleda već na prvi pogled deluje elegantno i prefinjeno ali nemojte da se uplašite, cene su vrlo pristupačne, a i ne morate da dolazite u odelu i nekim večernjim haljinama. Naravno, nije baš dozvoljeno da skoknete sa bazena u japankama i šorcu, ali pristojna odeća je više nego prihvatljiva.
Ako ulazite sa strane bašte, videćete da je u sklopu objekta
igraonica za koju svi roditelji dobro znaju. Tu je i bašta gde se najčešće piju
kafe i ceđeni sokovi po najnormalnijim cenama u gradu. Zanimljivo je da se
kapućino pije u većim šoljicama, pa je ovo odlično mesto ukoliko volite kafu a
ne volite da je dobijete u mini šolji.
Pored studenata, česti gosti ujutru su mnogi poslovni ljudi
ali i sportisti koji dolaze posle jutarnjeg treninga na kafu, ceđeni sok i
doručak. A ponuda doručka je posebna. Tu je Džumbus doručak koji ima gibanicu,
jaja, nemačku kobasicu sa kačkavaljem, ajvar i paradajz za samo 420 dinara, Zdravi
doručak od 5 belanaca, šampinjona, mladog sira i paradajza za 350 dinara, Omlet
u tortilji i Srpski mega sendvič.
Od glavnih jela, tu su: suvidirana pačetina sa sotiranim
povrćem sa redukcijom borovnice, Džumbus biftek sa bebi spanaćem, gorgonzolom,
brusnicom i demiglas sosom i posebna preporuka ako volite ribu, preukusan
Džumbus losos sa soja sosom, javorovim sirupom, indijskim orahom, bebi
maslinkama i susamom.
Od dezerta probajte kolač Cmok jer je isti kao onaj sladoled
nekad ako se sećate od pomorandže, a posebna preporuka Toblerone mus koje su tu
da vas oduševe na kraju.
Obratite pažnju na to kako izgledaju tanjiri i čaše. Fora je
u tome da se za svakim stolom nikako ne uparuju šare na tanjirima koje su ručni
rad, kao što se ne uparuju ni boje čaša. U prostoru preovlađuje drvo, a jedan
od mnogih detalja koji izdvajaju restoran Džumbus od drugih je što u drvenom
zidu postoji stakleni deo iza kog možete da vidite pečenje kako se vrti. Na
zidu pored su izložena vina, pa će vam biti lakše da neko izaberete, a u
suprotnom ćošku je zastakljeni deo, kao jedna mala prodavnica autentičnih
domaćih proizvoda poput ajvara, džemova i rakije.
A rakije su posebna ponuda ovog mesta. U stvari, puno ime i
prezime ovog mesta je Restoran Džumbus – serbian cuisine & rakia ice bar.
To znači da je, prvo izbor rakija veći nego na nekom prosečnom mestu, ali i da
se rakije čuvaju u jednoj posebnoj staklenoj prostoriji gde možete da ih
probate. Ako tako nešto nikad niste videli kako izgleda, topla preporuka da
odete na ovo hladno mesto i obavezno uđete. Neće trajati dugo, pošto je to i
neizvodljivo, jer temperatura ide čak do -13, pa nećete unutra izdržati više od
2 minuta. Duže može da ostane samo polarni medved na piću sa pingvinom, pod
uslovom da voli srpsku rakiju. Tu su i dve simpatične bunde na čiviluku ispred
ove prostorije, ali ni one vas neće mnogo ugrejati. Ova prostorija ne služi
samo za degustaciju, ni za sedenje na ledu, nego uglavnom za fotkanje, pošto su
fotografije iz ove prostorije nešto što želite odmah da stavite na stori,
naravno čim vam se odlede prsti.
Što se fotkanja tiče, ceo prostor je takav da možete u startu
da napravite 15 fotki da se pohvalite gde se to nalazite, ali posebno mesto će
sigurno biti slika velikog konja u ćošku koja zauzima jedan ceo zid. Oni koji
su dolazili više puta, kad se javljaju, traže da sednu baš tu ispod konja, kao
što se mnogi u Beogradu nalaze ispod konja na Trgu. Na sredini restorana je
tapenjaki, prostor gde sedite tačno ispred velikih vrelih ploča na kojima kuvar
peče meso za vas. Stranci posebno vole tu da sede i gledaju kako im se sprema
hrana.
Prostor restorana Džumbus je predviđen za različite vrste
korporativnih i privatnih proslava, od četvrtka do subote
nastupaju bendovi, a ventilacija je toliko jaka da se dim cigarete skoro uopšte
ne oseća. Sve vreme se sluša lagani i prijatni pop džez, pa vam još samo ostaje
da dođete do 25. maja i izaberete najlepši kutak restorana Džumbus, jer ih ima
baš mnogo.