Iako je u centru grada, u restoran New reset dolazite da pobegnete od
svega. Možda ste prošli sa spoljnje strane Gopodar Jovanovom ulicom i u brzini
niste obratili pažnju kakvo se blago krije u dvorištu.
I
to ne samo kulturno jer je ovaj restoran smešten u kući Jovana Skerlića iz
1923, nego i pravo gastronomsko blago sa svim kombinacijama poznatih srpskih
jela koja imaju svoj dodatak francuske kuhinje i francuskih soseva, kao što je
na primer sos od nara.
Krivac
za celu ovu magiju je Ivan Zarić, glavni kuvar i vlasnik. I tu odmah vidite da
se restoran New reset izdvaja od svih drugih baš po tome. Ivan se dugo bavi
ovim poslom, tačno zna šta ko voli i na šta će gosti najbolje reagovati.
A
gosti su i domaći, i strani. Domaći su čak i oni dosta poznati u umetničkom,
glumačkom svetu, koji ne žele da ih neko vidi u izlogu, koji se neće fotkati za
Instagram, nego će doći da se odmore od gradskog brzog tempa i da se resetuju.
A
stranih gostiju tek ima dosta. Zanimljiva je priča o Kinezima. U jednom
trenutku je baš dosta njih počelo da dolazi, i svi su sedali za isti sto i
naručivali istu hranu. Vremenom je kineska turistička misterija postajala
sve veća. Uz pokušaj komunikacije, jer Kinezi ne znaju baš srpski, a ni
engleski, na kraju se sve razrešilo. Jedna vrlo poznata kineska glumica je u
svom vlogu koji je snimala u Beogradu, došla u restoran New reset, oduševila se
i ishvalila ga, a onda su njeni obožavaoci krenuli njenim stopama i sedali
isključivo za taj sto gde je ona bila i naručivali isključivo ona jela kojima
je ona bila oduševljena. Ali ima tu i posetilaca iz mnogih drugih zemalja,
pošto je restoran vrlo visoko na Trip advisoru.
Slobodno
se raspitajte i za jela koja su van menija, jer često se pravi nešto samo tog
dana, pa ako ne budete pažljivi, propustićete šansu da doživite vanserijsku
kombinaciju ukusa. Na primer, pitajte za biftek u sosu od nara, piletinu u sosu
od borovnice ili sir škripavac iz Milanovca. Pošto ovaj restoran ima tu veliku
prednost u odnosu na druge jer je vlasnik ujedno i glavni kuvar, Ivan Zarić
lično nabavlja sve namirnice. Kad ugleda neku namirnicu u nabavci, u trenutku
se inspiriše na kombinacije koje nama običnim smrtnicima sigurno ne bi pale na
pamet, ali bismo ih vrlo radi probali.
U
posebnu ponudu spadaju i razne vrste pečuraka, koje se gaje u porodičnom vrtu
vlasnika, pa je kvalitet zagarantovan. Okušajte sreću pa tražite biftek sa
pečurkom crnom trubom, jer ona raste svake četvrte godine.
Prostor
restorana je kao da ste ušli u komšijsko dvorište sa puno zelenila, seli da
popijete kafu i vidite šta komšija ima lepo da vam spremi za klopu. Tokom leta
se uveče organizuju akustične svirke, a jedno od najlepših gostovanja je bio
nastup sa violom.
Unutra
će vas dočekati vijugave drvene stepenice do drugog sprata, a zatrebaće vam pomoć
i sigurna ruka za silazak, posle dobrog vina koje su deo čarolije restorana New reset. Na drugom spratu je nekoliko stolova, peć koju sami možete da naložite,
divan zid prekriven šarom koja podseća na one sa ćilima, sve ukupno vrlo
prijatna domaća atmosfera. Treći sprat ima samo dva stola, tu možete da budete
baš izdvojeni, kao u nekom VIP salonu, a vrlo zanimljiv detalj je jedan stari
crni telefon koji je ostavljen posle jednog filmskog snimanja, koja su vrlo
česta u ovom prostoru zbog ineteresantnog izgleda.
Od
jela obratite pažnju na Seksi pitice sa smokvama, medom, peršunom i kozijim
sirom i Abartovane ćevape sa bukovačom, marmeladom od luka, začinima i sosom. I
obavezno pogledajte opis svakog jela jer su komentari vrlo duhoviti, kao na
primer: omlet ali kakav, dobro jutro domaćine, klasika kao kod mame, parisko
jutro ili nostalgija zavičaja u tanjiru.
Restoran
New reset postoji već 5 godina, vreme je da svratite, da se resetujete i vidite
šta ste propustili do sad. Otkrili smo vam ovu slatku beogradsku tajnu, a na
vama je da je odate i drugima. Ali tek pošto je malo sačuvate za sebe i dođete
u New reset bar nekoliko puta, samo za svoju dušu.