Malo je onih
mesta u gradu koja su zadržala i održala boemski duh i kult prave kafane tokom
proteklog stoleća. Institucija naše
kulture – kafana, poznata po tom da se u njoj odigrava život sam,
poprimila je neka druga značenja i obeležja.
Ali, u Kovaču se nije mnogo toga
promenilo za poslednjih 90 godina. Nalazi se na istom mestu gde se nalazio i
1932. godine, kada je restoran otvoren.
Bulevar oslobodjenja 221, u kući koja je bila kovačnica, nastao je
koncept jedinstven po mnogim svojim karakteristikama. Od momenta kada kročite u
Kovač, shvatate da ste pošli na jedno istorijsko putovanje. Elegantni prostor, sređen
tako da se istovremeno osećate udobno sa dozom sofisticiranosti je ono što prvo
osvaja i stare i nove goste.
Ovaj moderni restoran je uspeo da
zadrži sve najbolje iz starih dana ali i da tome pridruži notu savremenosti.
Poštujući najviše standarde ugostiteljstva, Kovač je postao i dokazao se kao
mesto posebne energije. Noviteti u jelovniku i ponudi ali zadržavajući stari
šarm i harizmu zrelosti, su recept za dugovečnost.
Ovog leta Kovač vas zove da ih posetite u dobro poznatom prostoru, gde vas čekaju stari provereni specijaliteti, kao i par noviteta. Leskovačku mućkalicu će odabrati oni koji su raspoloženi da probaju nešto ljuto, ali i oni koji vole specijalitete juga Srbije jer jelo dolazi u obe varijante odnosno ljuto po Vašoj želji, a čine ga teleći file sa paradajzom, paprikom i lukom. Raritet ponude Kovača jeste i teleća Karađorđeva šnicla. Teleći šol punjen kajmakom i goveđom pršutom biraju oni koji vole tradicionane ukuse. Sa druge strane, ako volite meso koje se topi u ustima, tu su najmekše lovačke juneće šnicle servirane na domaćim flekicama sa povrćem i belim vinom, zapečene u rerni i u sosu od dimljenog sira.
A ljubiteljima belih mesa
predlažemo opcije sa piletinom ili ćuretinom – pileći file sa tri vrste sira sa
mladim spanaćem i paradajz salsom ili ćureće šnicle sa domaćim flekicama u sosu
od dimljenog sira.
Kovač je mislio i na ljubitelje
laganih obroka tokom ovog leta, pa je tu
skadarski krap – šaran dimljeni i mariniran,
poslužen na salati od krompira sa zelenom iceberg salatom. U slučaju da
preferirate intenzivne arome, preporuka ide za rib eye – 40 dana stareno juneće
meso koje se priprema u specijalnoj hosper peći.
Pored domaćinske atmosfere, u
Kovaču je i fakat sve domaće – od turšije do hleba i kolača, sve se sprema u
kuhinji restorana.
A gde je ukusna hrana, tu je I
dobro vino. Vino kuće je vino Srodne duše, koje se za Kovač pravi u vinariji
Jelić. Restoran organizuje i vinske večeri gde se uvek vrši uparivanje vina
određene vinarije sa hranom u 5 sledova. Takođe, Kovač u svojoj regularnoj
ponudi od čak 120 etiketa, trenutno ima i outlet vinsku ponudu sa sniženim
cenama.
A večeri u Kovaču su ispunjene
štimungom i muzikom – od 19h ovde vas čekaju zvuci starogradske akustike. Ono što je novo u restoranu jeste da restoran
radi dostavu pa svoja omiljena jela možete poručiti i za uživanje kući.
Kovač je za poslednjih devet
decenija koliko postoji dokazao da je mnogo više od restorana. To je stanica gde
se sreću tradicija i savremeni tokovi, i na kojoj počinje gastronomsko
putovanje za prave hedoniste.