Malo je onih mesta u gradu koja su zadržala i održala boemski duh i kult prave kafane tokom proteklog stoleća. Institucija naše   kulture – ...

Restoran Kovač

Malo je onih mesta u gradu koja su zadržala i održala boemski duh i kult prave kafane tokom proteklog stoleća. Institucija naše  kulture – kafana, poznata po tom da se u njoj odigrava život sam, poprimila je neka druga značenja i obeležja.



Ali, u Kovaču se nije mnogo toga promenilo za poslednjih 90 godina. Nalazi se na istom mestu gde se nalazio i 1932. godine, kada je restoran otvoren.  Bulevar oslobodjenja 221, u kući koja je bila kovačnica, nastao je koncept jedinstven po mnogim svojim karakteristikama. Od momenta kada kročite u Kovač, shvatate da ste pošli na jedno istorijsko putovanje. Elegantni prostor, sređen tako da se istovremeno osećate udobno sa dozom sofisticiranosti je ono što prvo osvaja i stare i nove goste.

Ovaj moderni restoran je uspeo da zadrži sve najbolje iz starih dana ali i da tome pridruži notu savremenosti. Poštujući najviše standarde ugostiteljstva, Kovač je postao i dokazao se kao mesto posebne energije. Noviteti u jelovniku i ponudi ali zadržavajući stari šarm i harizmu zrelosti, su recept za dugovečnost.

Ovog leta Kovač vas zove da ih posetite u dobro poznatom prostoru, gde vas čekaju  stari provereni specijaliteti, kao i par noviteta. Leskovačku mućkalicu će odabrati oni koji su raspoloženi da probaju nešto ljuto, ali i oni koji vole specijalitete juga Srbije jer jelo dolazi u obe varijante odnosno ljuto po Vašoj želji, a čine ga teleći file sa paradajzom, paprikom i lukom. Raritet ponude Kovača jeste i teleća Karađorđeva šnicla. Teleći šol punjen kajmakom i goveđom pršutom biraju oni koji vole tradicionane ukuse. Sa druge strane, ako volite meso koje se topi u ustima, tu su najmekše lovačke juneće šnicle servirane na domaćim flekicama sa povrćem i belim vinom, zapečene u rerni i u sosu od dimljenog sira.



 

A ljubiteljima belih mesa predlažemo opcije sa piletinom ili ćuretinom – pileći file sa tri vrste sira sa mladim spanaćem i paradajz salsom ili ćureće šnicle sa domaćim flekicama u sosu od dimljenog sira.

Kovač je mislio i na ljubitelje laganih obroka  tokom ovog leta, pa je tu skadarski krap – šaran dimljeni  i mariniran, poslužen na salati od krompira sa zelenom iceberg salatom. U slučaju da preferirate intenzivne arome, preporuka ide za rib eye – 40 dana stareno juneće meso koje se priprema u specijalnoj hosper peći.

Pored domaćinske atmosfere, u Kovaču je i fakat sve domaće – od turšije do hleba i kolača, sve se sprema u kuhinji restorana.

A gde je ukusna hrana, tu je I dobro vino. Vino kuće je vino Srodne duše, koje se za Kovač pravi u vinariji Jelić. Restoran organizuje i vinske večeri gde se uvek vrši uparivanje vina određene vinarije sa hranom u 5 sledova. Takođe, Kovač u svojoj regularnoj ponudi od čak 120 etiketa, trenutno ima i outlet vinsku ponudu sa sniženim cenama.



A večeri u Kovaču su ispunjene štimungom i muzikom – od 19h ovde vas čekaju zvuci starogradske akustike.  Ono što je novo u restoranu jeste da restoran radi dostavu pa svoja omiljena jela možete poručiti i za uživanje kući.

Kovač je za poslednjih devet decenija koliko postoji dokazao da je mnogo više od restorana. To je stanica gde se sreću tradicija i savremeni tokovi, i na kojoj počinje gastronomsko putovanje za prave hedoniste.


© 2019 Gdecemo.rs Blog by LABNET e-Commerce team

gdecemo.rs
Telefon: +381 61 433 2366
Email: office@gdecemo.rs