Iz čuvenih restorana brze hrane u Beogradu „Dak“, 2015. godine nastao je restoran domaće, srpske kuhinje koji se nalazi na samo nekoliko k...


Iz čuvenih restorana brze hrane u Beogradu „Dak“, 2015. godine nastao je restoran domaće, srpske kuhinje koji se nalazi na samo nekoliko koraka od Opštine Rakovica. 


Ukoliko želite da probate tradicionalnu kuhinju, gurman ste i ljubitelj teletine ispod sača, punjene vešalice, ćevapa na kajmaku, kobasica, leskovačkih uštipaka, pilećih specijaliteta, ili pravog srpskog doručka bez kojeg dobar dan ne može da počne, a uz sve to želite da imate svoj mir, restoran „Dak“ otvoren je svakog dana od osam ujutru do 23 časa uveče, dok vikendom ljubazno osoblje goste dočekuje od 10 ujutru. Kada probate najfinija kuvana domaća jela omiljena iz kuhinja naših baka, kao i kvalitetan roštilj koje prave leskovački majstori po tajnoj recepturi, ili svežu pastrmku i dimljenog šarana, preporučujemo da se zasladite „Dak fererom“, ili kolačem „Tri leće“.



Restoran „Dak“ tada će postati Vaše omiljeno mesto za doručak, ručak, večeru ili jednostavno druženje sa prijateljima uz omiljenu kafu, a možete da birate da li ćete biti za stolom koji je u centru dešavanja, ili vam ipak više prija intimna atmosfera u drugom kraju ovog ugostiteljskog objekta. Iako je kvalitetna hrana značajan adut ovog restorana, mogu da se pohvale time da su uz svoje goste i tokom njihovih najbitnijih trenutaka u životu. Bilo da želite da organizujete 18. rođendan, žurku nakon diplomskog, poslovni ručak, okupljanje sa porodicom, ili imate neki drugi razlog za slavlje, restoran „Dak“ je tu za vas, jer nudi mogućnost organizovanja proslava do 90 osoba i to po veoma pristupačnim cenama.  

Enterijer je uređen tako da ćete se osećati veoma prijatno, dok na zidovima posmatrate fotografije na kojima se vidi kako je po mišljenju mnogih, najlepši grad na Balkanu, Beograd, izgledao pre više desetina godina. Uz čašu vina i zvuke starogradske muzike, zavrište svoj dan na najbolji mogući način. Kako biste blagovremeno bili informisani o muzičkim večerima koje se organizuju u restoranu, pratite zvaničnu Instagram stranicu, a ukoliko ipak želite da ostanete kod kuće i uživate u „Dak specijalitetu za dve osobe“, ili u „Dak vešalici“ specijalno dekorisanoj, imate i tu mogućnost, budući da restoran vrši kućnu dostavu. Specijalitete domaće kuhinje takođe možete da naručite i preko sajta www.dostavarostilja.rs

Ukoliko ste samo u prolazu, pored restorana nalazi se istoimeni „fast food“, a za sve one koji maksimalno žele da se opuste i ne misle na vreme, ali i na činjenicu da se nalaze u veoma prometnoj ulici u Rakovici, postoji i veliki parking, dok četiri autobuske linije vode do restorana - 47, 59, 50 i 37. 




U doba kada mnogi zbog velikog obima posla, gužve u saobraćaju, ili neplaniranih obaveza žure negde, svima je potrebno neko ušuškano mesto...


U doba kada mnogi zbog velikog obima posla, gužve u saobraćaju, ili neplaniranih obaveza žure negde, svima je potrebno neko ušuškano mesto na kojem u pauzi mogu da popiju omiljenu kafu, čašu vina, završe telefonski poziv, pojedu slatku užinu, ili jednostavno uživaju u zvucima klavira ili gitare, a opet, da se osećaju kao da su kod kuće. U samom centru grada Beograda, u Gospodar Jevremovoj ulici, u kojoj se u vidu brojnih muzeja veliča srpska istorija, ali i kultura i obrazovanje, od 2015. godine nalazi se “Mestašce” koje svakog dana slavi umetnost, a koje će vrlo brzo postati vaše omiljeno mesto za jutarnji, dnevni, ili večernji užitak.
Osmišljeno prvenstveno kao jedinstven koncept koji će promovisati umetnost, art centar “Mestašce” nudi potpuni ugođaj, bilo da živite u kraju, radite ili ste u prolazu, a posebno ga vole stranci jer će u njemu videti retro detalje poput pisaće mašine stare preko 100 godina, mehaničkog gramofona (koji je u odličnom stanju i zaista radi), magnetofona, telefona, ili stare kase za koju će vam ljubazno osoblje objasniti kako se nekada koristila. Enterijer je uređen tako da se svi osećaju prijatn o, dobrodošlo i kao da su kod svoje kuće.



Tople boje koje su u pravom kontrastu sa gradskom vrevom opustiće vas u svako doba dana. Napravljen na tri nivoa, ovaj centar se nalazi u sklopu porodične kuće stare stotinu godina. U okviru art centra nalazi se jazz cafe bar,tako da su žive svirke utorkom, petkom ili subotom obavezne. Ipak, interesantno je da svirke ne spadaju u klupske, već su zvuci džez, bluz i klasične muzike baš ono što će vas opustiti ukoliko ste imali naporan dan, ili vas razveseliti. Uz zvuke klavira ili gitare u središnjem i najvećem delu ovog mesta možete da popijete sve vrste kafa, a u art centru “Mestašce” ne postoji loše vino.
Svi ljubitelji upravo ovog pića mogu da probaju vino kuće iz koviljske vinarije “Do kraja sveta” Mlad Mesec, kao i odabrana organska hrvatska vina, ali i nekoliko vrsta pitkih španskih i italijanskih vina po veoma pristupačnim cenama.  Ipak, ukoliko biste radije probali klasičan Mocart ili Čoko kolač dva puta ćete razmisliti ako vam kažemo da možete da se zasladite i čarolijom koja podrazumeva vazdušastu koru ispunjenu indijskim orahom u sosu od pomorandže sa hrskavim čoko kremom. Dok ispijate omiljeni napitak ili se zaslađujete, možete da prošetate do dela koji je preuređen u galerijski prostor gde su trenutno izložene fotografije poznatog filmskog i TV snimatelja Ivana Hadži Zdravkovića - Sose.



Nemojte da se iznenadite ako nekoliko stolova od vas kafu pije dvojac iz i zvanično jedne od najgledanijih serija “Istine I laži” – Jana Ilić Milić i Zoran Pajić. Popularni Marina i Nikola svakog četvrtka i subote druže se upravo u ovom art konceptu, budući da drže časove glume za najmlađe, i to u prostoru koji se nalazi odmah ispod kafića, samo nekoliko stepenika niže. U delu ispod kafića je postojala dečja igraonica, a od juna 2019. godine je preuređena, te se danas prostor iznajmljuje. Osim časova glume, organizuju se muzičke probe i razne radionice. Ipak, sigurni smo da će ženskom delu populacije svakako pažnju da privuče treći i najviši nivo do kojeg se stiže kada se popnete stepenicama iz kafića. „Jane Doe“ vintidž butik nudi odevne predmete u svim mogućim bojama i retro dezenima, a oduševiće vas ukoliko ste baš ovih dana želele da zablistate u modi dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka.





Dolazite sa svojim emotivnim partnerom ili partnerkom? Odlično!
Atmosfera je veoma intimna, tako da će sto u uglu, sakriven između svih retro detalja biti vaš omiljeni kutak. Ipak, ukoliko želite da svojim poslovnim partnerima predstavite jedinstven koncept, slobodni ste da to uradite već danas od 10 do 23 časa osim nedeljom, jer „Mestašce“, koliko god negovalo umetnički i retro duh, ima toliko brz wi-fi, da gotovo čitav posao možete da završite sa svog lap topa. 

Jedna od najprometnijih ulica Beograda, Bulevar kralja Aleksandra, broj 248  je odnedavno adresa na kojoj se nalazi restoran i wine bar Hr...

Jedna od najprometnijih ulica Beograda, Bulevar kralja Aleksandra, broj 248  je odnedavno adresa na kojoj se nalazi restoran i wine bar Hrastovina. 
Smeštena u najlepšem beogradskom bulevaru, na granici Zvezdare i Vračara, Hrastovina je za kratko vreme uspela da postane omiljeni bar u kome se traži mesto više. Prijatan enterijer i pripadajuća bašta, ponuda koju čine kvalitetne porcije, ljubazno osoblje i efikasna usluga, činioci su koji u konačnom zbiru daju restoran pun gostiju od ujutru do uveče. 

Samu unutrašnjost restorana odlikuju topli tonovi drveta u spoju sa industrijskim dizajnom, koji je trenutno vodeći trend kada je uređenje enterijera u pitanju. Prostor koji je dovoljno elegantan da se u njemu osećate sofisticiano i izmešteno od briga u simbiozi sa modernim detaljima je perfektna scenografija za potpuno gastromsko uživanje. 
Od neformalne atmosfere preko neodoljive umetničke note, ovo mesto osvaja svakim elementom. Samu filozofiju Hrastovine prožima posvećenost detaljima i na taj način se ovaj jedinstveni kolaž restorana, vinskog bara i shop-a sa pravom deklariše kao svetski koncept. Multikuturalni dodir u restoran donose i izložbe fotografija koje se neretko prodaju na humanitarnim aukcijama u organizaciji ovog bara. 

Sam jelovnik je fuzija ukusa koje nam restoran donosi u obliku internacionalne kuhinje. Ono na šta su posebno ponosni je činjenica da su sva mesa iz premijum mesare Jokić. Visokokvalitetna mesa poput rozbratne ili bifteka se spremaju nakon odležavanja i suvog zrenja od 30 do 40 dana. Sva jela koja u svom nazivu sadrže ime restorana poput Hrastove salate, taljatela Hrastovina ili dezerta tiramisu Hrast su specijaliteti kuće autentičnog ukusa. 
Vinska karta je ono što izdvaja Hrastovinu na beogradskoj restoranskoj sceni. Bar ima u ponudi oko 210 etiketa, podeljenih po oblastima. Istinski vinoljupci mogu uživati u selekciji vina iz celog sveta. Za ljubitelje vinskih aroma iz Starog sveta tu su probrane etikete iz najboljih regija Italije, Francuske, Španije I Portugala. Oni koji preferiraju ponudu Novog sveta mogu izabrati vina iz Australije, Čilea, Argentine I Novog Zelenda. 


Poseban akcenat je stavljen na region i domaće vinarije, pa je upravo ta jedinstvena selekcija kompliment regionalom vinarstvu. U svakom trenutku, ako imate bilo kakve nedoumice vezane za uparivanje hrane i vina, može vam pomoći menadžer restorana, Marko Marjanović, internacionano serifikovani sommelier koji je vrsni profesionalac u svojoj branši.  



Wine shop koji postoji u okviru restorana je savršena prilika da kupite nešto iz raznovrsne vinske selekcije.
Petkom nastup dj-a i warm up može biti odličan uvod za izlazak u grad, a subote su rezervisane za vinske večeri uz zvuke džeza. Sreda je tu da se tokom radne nedelje opustite uz sjajna vina po promo cenama...
Vino čini simfoniju od dobrog obroka.
- Fernando Garvin

Onog momenta kada iskoračite par koraka iz centralne šetačke zone Beograda, iz glavne ulice, počinju da se nižu biseri gastro ponude ...


Onog momenta kada iskoračite par koraka iz centralne šetačke zone Beograda, iz glavne ulice, počinju da se nižu biseri gastro ponude grada. Sasvim blizu epicentra gradskih dešavanja, ali saklonjen od radoznalih pogleda, na adresi Rajićeva 12, nalazi se restoran 5a soba. Nadomak Kalemegdana, smešten u gradskom jezgru, restoran nudi savršen beg od obaveza i prijatno uživanje tokom dana ili večeri. 


Nesvakidašnje prijatno uređen prostor, istovremeno topao i otmen sa nizom detalja koji dodaju neformalnu notu, uvodi Vas u ovdašnju gastro ponudu efektno osmišljenu za svako doba dana i večeri, za razne prilike i povode. Bilo da se odlučite da u restoranu proslavite neki rođendan ili imate poslovni ručak, sigurni smo da ćete biti oduševljeni kako enterijerom, tako i hranom. 
Ako posećujete restoran 5a soba tokom leta imaćete utisak da ste negde sasvim izvan centra grada i gradske vreve, a opet ste tu, u središtu metropole, u bašti punoj lepote.
Sam jelovnik je miks ukusa podneblja i internacionalnih ukusa, a namirnice koje se koriste su strogo iz kontrolisanog uzgoja i sezonski probrane. 


Koncept restorana se ogleda u spoju domaćih namirnica ukusno pripremljenih, a zatim perfektno estetski prezentovanih na tanjiru. Uz veliku dozu ljubavi i mrvicu hrabrosti dolazi se do inovativnih rešenja gde u kuhinji restorana 5a soba se stalno osmišljavaju nova delikatesna jela i kreiraju novine u meniju.  
Kuhinja restorana je delom otvorena, pa možete biti svedok pripreme najukusnih jela. 
U zimskim danima možemo da Vam preporučimo hrskavu prasetinu sa zapečenim krompirom i šargarepom a la krem. Meso se sporo sprema u sopstvenom soku, kako bi zadržalo najbolje arome, a korica ostaje hrskava. 
Ako ste, pak, vegetarijanac, u jelovniku restorana 5a soba imate veliki izbor jela bez mesa, a naša preporuka je da probate falafel sa humusom na salati od baby spanaca - prava doza zdravih namirnica na tanjiru.

Za ljubitelje slatkiša tu je New York style nougat cheececake, kolač savršeno balansiranog miksa mlečne i crne cokolade sa hrskavom podlogom od lešnika i keksa. 
Pored restorana, ako ste turista, možete odsesti u luksuznom hotelu Superb, na istoj adresi - deset elegantno opremljenih apartmana gde se možete osećati kao kod kuće prilikom posete Beogradu. 
U rasponu od zdravih namirnica, preko ozbiljnih zalogaja za ručak ili večeru, fino ukrštajući uticaje svetskih kuhinja sa namirnicama sa našeg podneblja, uz fenomenalna vina, 5a soba donosi niz očaravajućih zalogaja na koje svakako treba obratiti pažnju. 

Kada bi Beograd pored geografske, imao i restoransku mapu grada, Vračar bi zasigurno bio centralna tačka i krunisan kao deo grada za pr...


Kada bi Beograd pored geografske, imao i restoransku mapu grada, Vračar bi zasigurno bio centralna tačka i krunisan kao deo grada za pravo gastronomsko uživanje. Urbane vračarske ulce, koje istovremeno odišu istorijom su upravo mesto gde se nalazi restoran Na ćošku, baš tu gde se sreću istorija i umetnost kulinarstva- na uglu Beogradske i Krunske

Restoran sa tradicijom dugom 25 godina, svoje goste dočekuje od 1994. godine. Elegantni enterijer odiše svečanom atmosferom. Topli tonovi drveta u kombinaciji sa belim stolnjacima, predstavnicima ugostiteljstva u njegovom najboljem ruhu, donose osecaj otmenosti. Restoran je pet friendly, pa ako ih posetite u jutarnjim časovima neretko možete sresti Žaka i Ajru, kuce koji su prijatelji kuće, raspoložene da Vas dočekaju svojim mahanjem repom i da instant postanu Vaši najbolji prijatelji. Svakako, ako ste u potrazi za mestom gde možete povesti svog ljubimca, i istovremeno dobiti vrhunsku uslugu, ovaj restoran rešava sve nedoumice. 

Od samih početaka, restoran je bio pionir na mnogim poljima. Prvi su imali u svojoj ponudi specijalitete poput tartufa ili jastoga i poslastice poput lava kolača. Uticaj francuske kuhinje i šarm francuske škole ugostiteljstva provejavaju kako kroz meni, tako i kroz restoransku atmosferu ali i vinsku kartu. Iako su i sami začetnici trendova, vlasnici prate moderne tokove u kulinarstvu koje prilagođavaju svojoj vernoj klijenteli, ali ih i stvaraju. Jelovnik čine internacionalna jela gde svako može pronaći nešto po svom ukusu. Ove zime se možete ugrejati supom od luka ili čorbicom od tartufa i škampa.  Bilo da ste ljubitelj obrok salata, crvenih ili belih mesa ili možda ribe ,možete uživati u specijalitetima, poput kotleta „Lyon“, brancina na komoraču, ili ćuretine sa mlincima. Raznovrsnost samog menija i ponude Vam dozvoljava da pri svakoj poseti otkrijete novo omiljeno jelo. 

Poseban akcenat se stavlja na dnevnu ponudu jela poput ramsteka, jagnjećih pikljeva ili gurmanske, obzirom da su sva jela pripremljena od svežih namirnica koje su nabavljaju od lokalnih proverenih dobavljača. 
Vinska karta je šarenolika i pažiljvo selektovana vina Mediterana mogu upotpuniti vaš ručak ili večeru- dostupna su italijanska, portugalska, španska i francuska vina uz ponudu domaćih vinarija. Ako ste vegetarijanac, restoran nudi i ukusna jela bez mesa poput njoki od batata na spanaću sa pinjolama i parmezanom ili gulaš od bundeve sa domaćim noklicama pogodan za hladne zimske dane. Za ljubitelje salata se izdvaja francuska salata koju čine beluga sočivo sa avokadom, orasima i kozijim brie sirom. 

Vaš obrok možete završiti šnenoklama, koje ovde prave po starom proverenom receptu iz 1953. i uz domaću kafu, ćitajući New York Times ili Le monde. Ukoliko ove zime želite da uživate u elegantnom restoranu, gde vlada fine dining koncept bez uštogljenosti u kombinaciji sa domaćinskom atmosferom kakvu samo porodični restorani imaju, restoran Na ćošku je pravi izbor za Vas. 

Da li vas više zanima kultura i hrana Libana, Sirije, Jordana ili Palestine? U stvari, ne morate uopšte da se odlučujete. Samo dođite u r...


Da li vas više zanima kultura i hrana Libana, Sirije, Jordana ili Palestine? U stvari, ne morate uopšte da se odlučujete. Samo dođite u restoran Zein na uglu Strahinjića Bana i Dobračine. Ovde možete da probate autentična arapska jela i da uživate u takvom prostoru. Ceo restoran je u cigli, pa ta topla boja već opušta i daje vam snažan opuštajući osećaj. Čim uđete, tu je znak: Come rest in my nest. Znači, samo relaks i uživanje. 


A da bi uživanje bilo potpuno, tu su nargile, tipične za arapsku kulturu. Ovde su modeli nargila originalni, takvi nisu na drugim mestima u gradu, a imate i meni sa ukusima: dupla jabuka, mint, limun mint, grožđe mint ili recimo jagoda vanila. Pošto je spisak duži, taman da zaređate u Zein pa da probate sve redom ali polako, kako i ovo mesto nalaže. Estetika ovog restorana je takva da svakako podseća na tipičnu arapsku kulturu sa figurama slonova i kamila, vazama, ukrasnim noževima, torbicama, ćilimima i dairama. A onda su tu visoko na zidu dva prednja dela vespe, na jednoj strani crna, na drugoj bela, čisto da se ne zaboravi da smo u Beogradu, a i da crna i bela drže ravnotežu između suprotnosti, dobra i zla, istoka i zapada.

Pored stolova, tu su i dve fotelje, malo uvučene, za one koji ih prvi ugrabe, da sednu i da se zavale, pa da opuštanje bude potpuno. Restoran postoji malo više od godinu dana a ime mu znači lepota, odnosno nešto nežno i prijatno, kako i treba da se osećate u Zeinu. Meso ovde ima halal sertifikat. To znači da je meso od životinja dobijeno na vrlo miran i human način, bez stresa uz čin molitve, tako da meso nije stegnutno i čvrsto nego je vrlo meko i ukusno, a arapski narod ume da uoči tu razliku. Kuvar je Jordanac. Radio je 25 godina po zemljama Bliskog istoka u restoranima sa 5 zvezdica. Ideja je bila da ovaj tip hrane sprema neko ko apsolutno poznaje dušu i ovog naroda i ovog načina ishrane i u tome su uspeli u Zeinu, što dokazuju mnogi Arapi koji ovde redovno dolaze na svoju domaću hranu. 



Arapski restoran Zein poseduje HALAL sertifikat, što pretstavlja „DOZVOLJENO“ u islamskom svetu, a kod nas bi to značilo da su meso i ostale namernice u kuhinji pripremljene po posebnom standardu. U Beogradu samo retka mesta poseduju takav standard i kvalitet hrane, a za kvalitet u Zein-u je direktno odgovoran Šef kuhinje iz Jordana, koji ima preko 25 godina iskustva u radu sa ovom kuhinjom na Bliskom Istoku. Ideja je bila da ovaj tip hrane sprema neko ko apsolutno poznaje dušu i ovog naroda i ovog načina ishrane i u tome su uspeli u Zeinu, što dokazuju mnogi Arapi koji ovde redovno dolaze na svoju domaću hranu. Od predjela, tu je humus, tipičan arapski namaz od leblebija sa tahini sosom, limunovim sokom i maslinovim uljem. Služi se sa arapskim hlebom, koji recimo podseća na tortilje, ali zamolite ljubazno osoblje u restoranu da vam pokažu na koji specifičan način se uzima humus sa ovim hlebom. Treba malo da otkinete hleb, pa da ga savijete kao mali fišek, a onda da zahvatite i namaz i maslinovo ulje koje se nalazi na sredini tanjira, u krugu od humusa. Ovo predjelo je preukusno, pa ga obavezno probajte, ako ste već došli u ovaj restoran da osetite libansku kuhinju.



Za preporuku je i mutabel, dimljeni patlidžan, u istoj ovoj kombinaciji sa tahini sosom, belim lukom, limunovim sokom i maslinovim uljem. Ne preskačite supe: leće i supu od povrća sa crnim lukom, belim lukom, šargarepom i prazilukom. Služe se uz isti arapski hleb, ali je ovog puta ispržen, možda vas malo podseti na čips, a jede se tako što se stavi u supu, da malo odmekne i daje fenomenalnu kombinaciju, koju verovatno nikad niste probali. Uz sve to, služi se obavezno i limun, što uz samo nekoliko kapi u supu, daje još bolji ukus. 

Od salata, za preporuku su: tabule, kuskus i fatuš. Tabule je arapska vlažna salata, vrlo jednostavna: peršun, paradajz, crni luk, nana, bulgur, limunov sok i maslinovo ulje. Kuskus čine: kuskus, bosiljak, maslinovo ulje, limunov sok i grilovan gambor, a fatuš je možda najsličniji našim salatama: paradajz, zelena salata, krastavac, rotkvica, paprika i prženi arapski hleb. Ovde možete da jedete i pileću i goveđu šaurmu, kao i jela iz tandara, to su one glinene posude u kojima se u Zeinu i služi hrana. A od jela iz tandara, za preporuku su: galaja sa mesom, jordanska sadžija, pileća sadžija, kofta sa tahinom i recimo kofta bel bandora.




Od slatkiša obratite pažnju na: om ali, lisnato testo sa mlekom, neutralnom pavlakom, miksom koštunjavog voća i ružinom vodicom i recimo ayesh elsaraya, karamelizovani tost hleb sa neutralnim kajmakom i pistaćima. U restoranu Zein imate mnogo mogućnosti. Od isprobavanja bezbroj ukusa u nargili, preko milion ukusa skrivenih u predjelima, jelima i dezertima libanske kuhinje. Zato samo hrabro ka uglu Strahinjića Bana i Dobračine, uđite u jedan novi svet za koji vam ne treba ni avion, a ni pasoš. Srećan put


Retki su restorani koji postoje manje od dve godine a toliko su postali poznati i toliko ih hvale svuda po gradu. Takva je Bela reka ko...


Retki su restorani koji postoje manje od dve godine a toliko su postali poznati i toliko ih hvale svuda po gradu. Takva je Bela reka koja je za vrlo kratko vreme postala deo beogradske tradicije.

A tradicija upravo i jeste taj opšti utisak koji će vas osvojiti čim uđete. Sve što je srpsko, ovde je prisutno. Od tipičnih srpskih jela i pića do ogromna dva ekrana na kojima se konstantno emituju snimci lepote naše zemlje, bez obzira na to da li je selo Bliznak na Homolju gde je farma Bela reka, Uvac ili su bake i deke na selu koji obavljaju svoje svakodnevne poslove.


Bašta je izuzetno velika, ima 200 mesta, kao jedan poseban deo restorana sa svojim šankom, a tu je sa druge strane i deo gde mogu roditelji da slobodno ostave decu da se igraju na travi.

Unutrašnji deo Bele reke je ogroman, sa isto 200 mesta, ali je i stalno pun. Nekima se desilo da bez rezervacije dođu subotom popodne i da zaista nemaju gde da sednu. Jedna porodica je došla sa dvoje dece, pa su pitali da li mogu da dođu za nekoliko sati. Hostesa je ljubazno rekla da to nije moguće. Sledeće pitanje je bilo: Pa hajde me ubeležite za sutra, bilo kad u toku dana. Hostesa kaže da je i to nemoguće, jer je nedelja ipak najposećeniji dan, tad najčešće dolaze porodice na nedeljni ručak. I čovek na kraju pita: Pa kad je prvi sledeći slobodan termin? A hostesa kaže: Ponedeljak popodne. Ova priča je istinita. Dakle, naravoučenije ove anegdote - rezervišite i zaplovite i vi Belom rekom.



Enterijer je osmislio čuveni Vlada Gugl. Sve je u drvenim, braon tonovima. Stolovi drveni, stolice izuzetno udobne, pribor koji se slaže sa svim tim nijansama, a tanjiri u belim i plavim tonovima sa finim šarama. I što je najvažnije, vrlo su kvalitetni i vrlo ih je teško okrnjiti ili razbiti. Samo, ne morate baš to da pokušavate.
U restoranu postoji prodavnica pravih srpskih proizvoda. I rakije, i vina, i sirevi, sve što možete da probate i u samoj Beloj reci, pa kad vam se baš svidi, onda kupite i ponesete još kući. Prodavnica je posebno zanimljiva za strance. Kad nešto autentično srpsko probaju, odmah to kupuju i nose u svoju zemlju kao najlepše sećanje na Srbiju. Inače, u restoranu su isključivo srpski proizvodi, po principu 'kupujmo domaće'. Ne možete da naručite ništa što nije autentično naše. 



Cene su toliko pristupačne da su gosti šarenoliki. Ideja je bila da Bela reka bude prostor koji će ponuditi sve kao standarna srpska kafana ali ipak na jednom višem, pristojnijem nivou. I u tome su uspeli. Zbog finog cenovnika, ovde su i penzioneri, i ljudi srednjeg staleža, ali i bizmismeni iz okolnih stranih firmi, kao i stranci koji rade u oko Tošinog bunara.
U restoranu možete videti i duhovite detalje. Kad krenete do toaleta, moraćete da odlučite da li ste snajka ili dilber, i da onda izaberete prava vrata. Ipak, ako se nešto zbunite, tu su i ilustracije u narodnim nošnjama da vas dodatno usmere ka pravoj odluci.


Restoran je dobio ime po svojoj farmi na Homolju. Tu se uzgajaju sve životinje od kojih se prave sva jela. Sve je kontrolisano i pažljivo uzgajano i to je javna tajna ovolikog uspeha i kvaliteta jela u Beloj reci.
Nemoguća misija je preporučiti neku klopu ovde. Sve je odlično, i sve treba da se proba. Ali ako baš mora nešto da se izdvoji, ako vas baš pritisnu da nemate kud, onda kažite recimo karađorđeva. Tu baš nema greške i to je jedno od najtraženijih jela. Od drugih specijaliteta, tu su: teletina ispod sača, roštilj- ćevapi i pljeskavice i na primer, jaretina u mleku.


U restoranu Bela reka je uvek mnogo ljudi koji su čuli za odličnu hranu, lepu i mirnu atmosferu i koji znaju gde da dovedu porodicu, prijatelje i poslovne partnere, jer ovde nema nesklopljenih poslova. A što je najvažnije, znali su da rezervišu. Budite i vi jedan od gostiju, i - odmah napravite rezervaciju.

Popy Coffee Family, nedavno otvorena kafeterija u srcu grada, donela je osveženje inovativnim konceptom i prijatnom atmosferom. Nalazi ...


Popy Coffee Family, nedavno otvorena kafeterija u srcu grada, donela je osveženje inovativnim konceptom i prijatnom atmosferom. Nalazi se na uglu Cara Dušana i Kralja Petra, na šarmantnom Dorćolu, u koji se savršeno uklopila.
Novina koju Popy Coffee uvodi na HoReCa tržište jeste fiksna cena. Svi proizvodi u ponudi (izuzev nekolicine premium proizvoda) koštaju 150 dinara. Premium proizvodi koštaju simbolično 300 dinara, jer se od ostatka ponude znatno količinski razlikuju.


Dakle fokus je na kafi – u Popy-ju vas čeka širok asortiman kafa među kojima ćete sigurno naći vašeg favorita. Možete odabrati neku od kafa na bazi espresa, ili pak neku kafu sa ukusom po vašem izboru. Zimi vas u Popy-ju čekaju tople kafe i izvrsni domaći čajevi, za imunitet odlični ceđeni sokovi, a kad nam stigne lepše vreme možete se osvežiti i nekom hladnom kafom. Uvek nasmejana Popy ekipa će uz ponudu dodataka kao što su sojino mleko i kokosov šećer uvek biti spremna da vam izađe u susret i uveri vas u kvalitet proizvoda, koji je zaista na zavidnom nivou. 
Ako ste u žurbi i kasnite na posao ili u školu, u Popy možete svratiti da brzinski pokupite kafu i nastavite svoj dan, a ukoliko imate vremena možete sesti, opustiti se i osetiti lepu atmosferu koja vraća energiju.


Pored kafa, sokova i čajeva, u ponudi se mogu naći i domaći uvek sveži kolači i ukusni sendviči. Ponuda kolača je raznovrsna – varira od laganijih voćnih kolača do onih čokoladnih vrlo intenzivnog ukusa za prave sladokusce. Što se sendviča tiče, u ponudi je par manjih sendviča koje možete uzeti kao užinu, kao i jedan veći koji vas može sasvim lepo zasititi. Izbor sendviča i kolača se neretko rotira, a Popy ekipa je uvek tu da vam preporuči svežu i ukusnu klopu. Kako je Popy ekipa od samog početka širom otvorio vrata različitostima, pobrinuo  se da svako nađe ono što mu odgovara i u ponudu je ubacio atraktivne sirove veganske kolače, ukusa kao što su jafa i tiramisu.


I dok vi svraćate u Popy na jutarnju domaću kafu, najmlađe Popy mušterije mogu uživati u ukusnom napitku po imenu Babyccino (ne brinite, to je napitak bez kafe), prilagođenom samo za njih.
Popy je takođe pet-friendly, te su vaši kućni ljubimci tamo i više nego dobrodošli.
Koncept čije je težište u fiksnoj ceni Popy je prilagodio našem tržištu – polako raste u simpatično mesto iz kraja gde se možete odmoriti i osvežiti, a istovremeno teži da postane neka komercijalnija priča širih okvira, koja će zadržati prvobitni šarm i kvalitet.



Kada budete u prolazu, sigurno ćete primetiti mali živopisni kutak iz kog se čuje dobra muzika i smeh, pa svratite, osetite tu energiju i pridružite se Popy porodici!

Znate onaj prolaz u filmovima o Hariju Poteru na železničkoj stanici? Prolaze ljudi, nemaju pojma da mogu da uđu u neki drugi, novi svet. T...


Znate onaj prolaz u filmovima o Hariju Poteru na železničkoj stanici? Prolaze ljudi, nemaju pojma da mogu da uđu u neki drugi, novi svet. Tako se nekima dešava svih ovih 11 godina koliko postoji restoran Karuzo, da ne znaju pored čega prolaze sve ovo vreme. Ulaz za restoran je na uglu Terazija i Nušićeve, a nalazi se na osmom spratu. Tu je i svetleći okrugli znak ispred samog ulaza na trotoaru, kao onaj u Betmenu. To je već drugi junak na koga može da vas podseti ovaj restoran. A po trećem junaku se zove. Radi se o slavnom operskom pevaču Enriku Karuzu. On je bio veliki prijatelj Nikole Tesle i našeg naroda. Najpoznatiji je po čestim nastupima u čuvenoj Metropoliten operi. Zato se na tavanici njegovog restorana imenjaka nalaze slike muza čiji je bio miljenik, baš kao i bogova rata, pobede i antičkih heroja. Ovde se najčešće dolazi po preporuci. Skroz je izdvojeno i ušuškano a u samom ste centru grada.

Dešava se da kad neko namerno ili slučajno dođe na osmi sprat, ostane fasciniran kad ugleda Cojku. Ona je prava domaćica restorana Karuzo. Šarmantna, laganih damskih pokreta, ova velika bela mačka je maskota i neizbežan deo šarma ovog mesta. Celom svojom pojavom će praktično da vas zamoli za selfi i nema šanse da joj odolite.


A kad prođete kroz staklena vrata Karuza, bez obzira na to da li je zima ili leto, odmah ćete videti Beograd iz jednog novog ugla. Nije važno da li su posetioci Beograđani ili stranci, ovakav grad još niste videli. Zbog velike terase, tu je pogled na reku, mostove, Beograd na vodi i hotel Moskvu. Prelep je osećaj kad ste na otvorenoj terasi ovog restorana a grad vam je na dlanu, kakav verovatno do sad niste videli. Zalasci sunca su posebno fini i romantični, a telefon će sam da vam uključi kameru i tražiće vam da fotkate.


A romantika je stara prijateljica Karuza. Zvanično, restoran ne radi nedeljom. Takva im je politika od kad postoje ali kad se zakaže neka proslava, svadba, rođendan ili krštenje, tada su vrata otvorena. Nedavno se Karuzu javio par koji redovno dolazi ovde i ovo im je omiljeno mesto. Oni su zajedno punih 35 godina. Odlučili su da prestanu da budu momak i devojka i da to baš ovde obeleže. Tačnije, odlučili su da se posle 35 godina veze venčaju, a restoran Karuzo je bio logično rešenje za proslavu sa njihovim prijateljima. 


Mesta ima za oko 90 zvanica, a ako baš spisak ne može da se skrati, bilo je situacija i kad ih je stalo 110. Samo je važno da se ne šire previše po restoranu i kao Selma, da se ne naginju kroz prozor, to jest kroz terasu. Ovde se organizuju i poslovni sastanci i prezentacije, a ujedno su i odličan izgovor da se nešto ozbiljno klopa. Meni se povremeno menja, jer se osluškuju potrebe posetilaca a tako je uvek najbolje. To je najbolji način da se zadrže stalni gosti i privuku novi.

A šta je recimo u novom meniju? Hladan biftek sa sosom od pavlake i rena sa puterom, jagnjeći kotleti sa francuskim pireom i blitvom i na primer hrskavi losos sa kruškom, lešnikom, indijskim orahom, bademom, crnim susamom i miksom zelenih salata. Od starih jela, najviše se traže: sporo kuvana juneća kolenica sa sosom od rena i grilovanim krompirom, pauflek u sosu od guščije džigerice i tartufa sa povrćem na maslinovom ulju i recimo svinjski file sa mocarelom, pršutom, taljatelama i pečurkama. Ako ništa, u Karuzu nećete ostati gladni. Ne samo zbog velikog izbora jela i fantastičnih kombinacija, već i zato što su porcije prilično velike. Ovde minimalizam ne stanuje.




Izbor vina je velik. Ima ih oko 60. Najviše se traže Kovačević i Radovanović, Harizma i Regent. A na peciva i dezerte su posebno ponosni. Prave ih sami, tačnije jedna fina iskusna gospođa koja s puno ljubavi i znanja ume tačno da stvori najukusnije lepinjice i kolače. Ozbiljna preporuka je pita sa malinama i plazmom, kao i francuski kolač sa jabukom fenomenalno aranžiran sa cvetićem na vrhu. Da li je cvetić jestiv, pitajte, nemojte da se zatrčite kao neki od nas. Od slatkiša sa starog menija probajte obavezno nugat čiz kejk, kao i belu čokoladu sa šumskim voćem.

Kao da cela ova ponuda nije dovoljna, četvrtkom, petkom i subotom su svirke. Redovni gosti umeju često da zaplešu tako fino da vam prosto dođe da ih zamolite za čas plesa. A ako se dovoljno opustite, možda poželite da zapevate kao Enriko Karuzo. Pa neka vam je sa srećom.

Ima tih beogradskih kameleona koji se lako prilagode svakoj prilici. Leti kao najlepše gradske devojke nose miris plaže sa sobom, kad ih gle...

Ima tih beogradskih kameleona koji se lako prilagode svakoj prilici. Leti kao najlepše gradske devojke nose miris plaže sa sobom, kad ih gledate, deluje kao da drobe pesak pod stopalima. A zimi, pored njih se osećate udobno, ušuškano i kao da ste uvek kod kuće. Tako je i sa splavom restoranom Korzo.

Kad je leto, kao da ste na Ibicu stigli. Letnji bit vas odmah tera da cupkate kao da će bez vas stati svet, kokteli, sveže ceđen nar i malina, pivo, džin u najrazličitijim varijantama, zato je savet da dobro proučite kartu pića ili se posavetujete sa ljubaznim i finim konobarima. Neke kombinacije džina su: ruzmarin-limun, malina-pepermint, grejp-pepermint i ruzmarin-bosiljak-lajm.





A kad se popnete na sprat splava, kao da stignete u neki novi svet. Zidovi ne postoje pa imate utisak da lebdite iznad reke i plovite među galebovima. Zalazak sunca prosto traži da ga postujete na Instagram, a neke je posebno inspirisao na čistu romantiku.

A kada je reč o kreativnosti ovog restorana, jedan od razloga što već sedam godina privlači pažnju što redovnih, što novih gostiju, su osvežavanje prostora detaljima, a najčešće su to trenuci kad se uvode nova jela, nova vina i piva, kao i novi kokteli.




Svako jutro na Korzou je novi pravi početak dana za mnoge poslovne ljude koji rade u okolini. Donesu lap top, naprave pauzu da nahrane labudove i galebove, koji kao kućni ljubimci prilaze potpuno opušteno, a često dovedu i ekipu s posla da nešto zajedno rade u jednoj mnogo boljoj kancelariji gde open space dobija potpuno novo značenje.

A što se doručka tiče, ponuda je velika i legendarna. Može vam se desiti da slušate u gradskom prevozu o slano-slatkim uštipcima na Korzou. A bolje preporuke nema. Slani uštipci su sa aromatizovanom fetom i ajvarom, a slatki sa nutelom i džemom. Tu su i čuvena zapečena jaja sa kulenom, pavlakom i kačkavaljem, a punjene prženice su fenomenalne i preukusne, baš kako zvuče. Punjene su pršutom i mocarelom.




Kad se uđe na ovaj splav na Savi, videćete da je sve u drvetu. A kao vrhunac, tu je i pravo drvo koje raste u sred ovog objekta. Zastakljeno je, ide čak do gornjeg nivoa gde se vidi zelena krošnja i redovno se šiša i održava. Zimi izgleda prilično zanimljivo. Kad sedite u donjem delu splava pored kamina, a recimo pada kiša ili sneg, prizor je neverovatan. Vi na toplom, uz čaj ili vino, a na metar od vas zastakljena zima, kao neka ukroćena zver. 

Poseban utisak ostavlja i kamin, koji svakako nemamo baš svi kod kuće, ali nekim čudom se osetimo fino i ušuškano, baš kao da smo u svom domu, i ako ništa, poželimo da jedan takav isti kamin imamo i mi. Dotle, naravno, na Korzo i uživamo u pucketanju vatre.

Zimi se ceo splav posebno ukrasi. Velike zvezde preko staklenih zidova, ornamenti na tom čuvenom drvetu na sredini splava, pa se pored stabla poređaju cepanice u obliku jelke što fenomenalno izgleda kad napada sneg. A muzika se i tad prilagodi finoj, prazničnoj atmosferi uz Elvisa ili Sinatru.




Od glavnih jela, topla preporuka je teleći biftek sa kremom od tartufa za dvoje, pa tu taman možete sa smislite kako da zaprosite devojku i gde da sakrijete prsten. A ipak možda najveća i preporuka iz ličnog iskustva je losos sa kozicama i kaparom. Naravno, za ljubitelje morske hrane. Tu greške nema. Tajna je u pažljivo poređanim slojevima. Kreće se od blitve, pa se preko nje stavlja losos i sos od kozica i neutralne pavlake uz kapar. Na kraju se pospe sa parmezanom i kao fajnal tač, sve se to fino zapeče. Služi se u glinenoj posudi, najpogodnijoj za sva zapečena jela.


A ukus ovog jela, fantazija. Ima toliko elemenata, koji mogu zajedno na jednom mestu da vam deluju kao da ih možda ima previše, ali verujte, sve se savršeno slaže. Blitva osvežava, sos daje toplinu i ima finu kremastu strukturu, losos i kozice su sami po sebi predivni, a kad naiđete na kapar, desi se eksplozija koja fantastično prelije ovu kombinaciju ukusa. Uz ovo jelo se preporučuje belo vino Pošip. A pošto uvek postoje novine u jelovniku, u zimskoj sezoni 2019/2020, to su: sendvič sa pančetom i čedarom, crna pasta sa batakom i čerijem, rib eye steak i gulaš od divljači zapečen sa mlincima.




Zanimljivo je da meni na splavu Korzov počinje od dezerta. Kao što i ulazak počinje od vitrine sa slatkišima. Ovde su prilično ponosni na sopstvenu pekaru. To znači da su svako pecivo i svi kolači ovde napravljeni i baš su ukusni, pravi domaći. Od dezerta, posebna preporuka za slatkiš Tri leće. Ne samo da je ukusan, nego je i ogroman. Veći sigurno niste videli. Samo najhrabriji stignu sami do kraja, a da ga ne podele s nekim. Kad dolazite u društvu, rasporedite snage. Neka još neko uzme kolač 4D, to je specijalitet šefa kuhinje: 4 vrste čokolade, neutralna pavlaka, pomorandža i plazma keks. Pa da svi probate po malo.


Splav Korzo je mesto gde možete najrazličitije ljude da vidite, a svi su došli sa idejom da se opuste, dobro pojedu i popiju. Strane delegacije su ovde vrlo često, pa ako uskoro uđemo u Evropsku uniju, da znate ko je tome svesrdno doprineo.

© 2019 Gdecemo.rs Blog by LABNET e-Commerce team

gdecemo.rs
Telefon: +381 61 433 2366
Email: office@gdecemo.rs