Koliko 90-togodišnjaka znate da su i dalje toliko zanimljivi da ih svakog dana posećuje stotine ljudi, što sugrađana, što stranaca? Koliko ...


Koliko 90-togodišnjaka znate da su i dalje toliko zanimljivi da ih svakog dana posećuje stotine ljudi, što sugrađana, što stranaca? Koliko njih znate da celog života tako dobro čuvaju svoju poziciju da ceo grad zna tačno gde uvek može da ih nađe?

Restoran Trandafilović ove godine obeležava 90 godina postojanja. A još je jedini restoran u Beogradu koji ima svoj nadimak - Tranda. Neka njegova jela se upravo tako zovu: Tranda ćevapi, doručak Tranda prženice ili predjelo Tranda mrs. Na meniju lepo piše za neupućene: Kafana je ozbiljna filozofska disciplina.  Ko ne voli kafanu, ne voli ni ljude.



Možda celog života živite u Beogradu, prolazili ste milion puta pored ugla Mekenzijeve i Mutapove, i jako dobro znate Trandafilović baštu. Posebno je prijatna leti zbog hlada londonskog platana koji ima više od 150 godina. Bašta je toliko prostrana da možete da zaboravite da se nalazite u centru grada i da trole prolaze na samo nekoliko metara od vas. A u bašti, od domaćih redovnih posetilaca iz komšiluka, do Tajlanđana, Kineza i Francuza. Svi došli u Trandafilović, lako ga našli, jedva izgovorili ime, ali potpuno spremni da probaju domaće rakije i vina i domaću klopu. Samo što će im biti teško da se vrate u hotele posle srpske rakije, i tek tad nemoguće da izgovore gde su bili.


Kad uđete u unutrašnji deo, može da vam se desi da udarite o neki sto ili o gosta koji sedi, jer će vam pogled odlutati na zidove. Prepuni su kesica u kojima su brašno, griz, šećer, špagete i paste, a poređani su skroz do plafona. Neki drugi restorani su preuzeli tu foru, ali samo da znate da je Trandafilović ipak bio prvi. Takođe ćete primetiti gomilu flaša vina i rakija. Police uz zidove su prepune različitih pića, pa ćete se zagledati i zakucati u neku osobu zbog vina, a da ga niste ni okusili. Kad vam pogled već tako zaluta po gornjem delu Trandafilovića, videćete i galeriju. Nije velika, ali baš zato i služi ako ste došli u paru ili nekom manjem društvu, da se osamite i lepo ispričate na miru, pa da vas niko ne čuje.


Pošto je u opisu Trandafilovića – srpski gurmanluk, ovde stvarno ima svega što je tipično za našu kuhinju, ali uz neke moderne i savremene dodatke. Ponosni su na to da prave sve sami, od brašna pa nadalje. Ne zaboravite da potražite njihove paštete: pileću, od patlidžana kao i specijalitet – od duvan čvaraka! Svaki sastojak je autentično srpski. Nema tu nekih stranih francuskih sireva na primer. Ovde možete da dobijete samo pravi sjenički sir ili autentičan domaći ajvar. Doručak se služi od 8 ujutru do podneva, ako se neko slučajno uspava, a možete da birate između: gurmanske kajgane, domaćeg doručka, komplet doručka, slatkog doručka i van konkurencije – seljačkog sendviča. Tu se u somun stavljaju: grilovana slaninica, ajvar, kiseli krastavac, jaje na oko i zelena salata. Ozbiljan test za sve koji su na nekoj večitoj dijeti.

A kad prođe podne, kreće velik problem, šta izabrati od toliko dobrih jela? Tu su grupe: gurmanluci sa dima i riba, a od ribe, dobro razmislite o kotletima dunavskog soma iz talandare. Za pečenje dana pitati konobare, pa će vam reći da li su aktuelni: tele, jagnje ili prase. Gurmanluci sa roštilja će posebno da vas stave na muke: čuburski i Tranda ćevapi, zlatiborski uštipci i biftek, a onda niz pljeskavica: gurmanska, teleća, hajdučka i naravno, sa lukom. Čuburski ćevapi recimo, su na dinastanom luku i kajmaku sa domaćim krompirom, Tranda ćevapi sa dimljenim kačkavaljem i ljutom paprikom, a gurmanska je pikantna sa slaninicom, kačkavaljem i tucanom paprikom. Cene su oko 700 dinara tako da su vrlo pristupačni. 


Onda nastupa grupa tiganja. Tu stvarno dobijete ručak u metalnom tiganju, a u opticaju su: gurmanski, bećar, Tranda i beški tiganj. Jela su oko 400 grama, tako da ne brinete da li ćete se najesti. U gurmanskom tiganju dobijate grilovani svinjski vrat na pekarskom krompiru zaliven gurmanskim sosom, a u Tranda tiganju: grilovani biftek, crveni luk, praziluk, beli luk, sveža paprika, šampinjoni, sjenički kačkavalj i domaći krompir. Od dezerta, razmislite o: slatkom bureku sa džemom od šljiva ili domaćoj Trandafilović baklavi.

Petkom i subotom su svirke, od tamburica do stranih i ex Yu hitova. Možete da zakažete ovaj prostor za lična slavlja, svadbe, rođendane, punoletstva, preslave i slave. Redovni gosti su poznati glumci, sportisti, Zvezdini veterani, i posle svega što ste saznali o Trandafiloviću, a možda niste nikad znali, falite samo vi.

Ako se spremate za putovanje po Aziji, dođite u Beton halu u restoran Sakura da naučite sve što je potrebno. Ceo prostor ovog restorana o...


Ako se spremate za putovanje po Aziji, dođite u Beton halu u restoran Sakura da naučite sve što je potrebno. Ceo prostor ovog restorana odiše azijskim duhom u kombinaciji sa modernim elementima. Na jednom celom zidu su glave Bude, a u toaletu se nalaze svećnjaci sa istim motivom. Tu je i veliki paravan od poda do plafona koji izdvaja deo za ručavanje od lounge dela.  Postoji i galerija, ako gosti žele da se izdvoje.

Bar je prilično velik i širok, čije osvetljenje može da promeni kompletnu boju, od žute do prijatne plave, što nekad stvara utisak da se nalazite na potpuno drugom mestu. Ako pogledate plafon iznad šanka, videćete vrlo zanimljivu postavku. Police sa pićem se nastavljaju po plafonu zajedno sa flašama, pa će to biti samo jedna u nizu stvari koje ćete ovde poželeti da fotkate.


Sledeći na spisku za fotkanje su ogromni ventilatori na celoj površini plafona, koji se lenjo i lagano okreću, jer sve u restoranu Sakura je potpuna opuštencija. Jedan od kreativnih predloga je da na primer snimite ventilatore bumerangom preko Instagrama. Jer kako kaže ljubazno osoblje restorana Sakura, ovde se prvo fotka pa se onda uživa i jede.


Sakura znači trešnjin cvet i simbol je i japanske i kineske kulture. Označava buđenje, istinsku lepotu ali i prolaznost. Zato je važno da se prepustite trenutku da biste ga uhvatili. I zato postoji deo menija koji se zove Zalogaji za dobar početak, da što lakše i lepše uronite u ovu filozofiju. Ovaj deo menija čine: edamame, prolećne rolnice, gyoza, pileći satay i tost sa paštetom od gambora. Prolećne rolnice su sa: miksom povrća, šitake pečurkama i pirinčanim tankim nudlama sa slatko-ljutim sosom. Kao još jedna autentična preporuka azijske kuhinje, pominje se gyoza: kuvane i pržene knedle punjene svinjetinom i kupusom sa pikantnim ponzu sosom i mladim lukom. 


Koliko god puta da dolazite, slobodno fotkajte ista jela, jer se kuvar trudi da uvek napravi potpuno nov aranžman na vašem tanjiru. A tanjiri su posebna priča. Svaki je u teget nijansama, nepravilnog oblika pa svaki obrok deluje kao malo umetničko delo. Na vama je samo da budete bar osrednji fotograf i da izaberete pravi filter na Instagramu.

Dešavalo se da kad dođu veće ekipe, recimo sedmoro-osmoro ljudi, pa svi naruče suši, šef kuhinje se posebno inspiriše. Nikako ne želi da se svima posluži pojedinačni tanjir, nego se uvek seti nečeg zanimljivog. Recimo tog konkretnog puta je stavio na jednu veliku dugačku drvenu dasku gomilu različitog šarenog sušija, a na sredinu je postavio suvi led koji pravi kao neku maglu koja kulja iz posuda. I eto novog razloga za fotkanje, bumerange i storije. Pa neka gori stori!


U grupi startera su: vijetnamska salata sa susamom, morska salata, brancin usuzukuri, hrskavi gambori i na primer juneći tataki. Morska salata se sastoji od: mešavine morskih algi sa tofu sirom, kumkvatom i Sakura chef prelivom preko miksa salata. Brancin usuzukuri čine: tanko sečeni fileti brancina sa mladim lukom, susamom, ikrom od lososa i ponzu sosom. A hrskavi gambori su: fritirane rolnice sa Black tiger gamborima i japanskim čili majonezom.

Od supa: posebna preporuka je miso, tradicionalna japanska supa sa tofu sirom, morskim algama i mladim lukom, tom yum kiselo ljuta supa sa Black tiger gamborima, cherry paradajzom, stro pečurkama, korijanderom i mladim lukom. Kao i won ton pileća supa sa knedlama punjenim svinjetinom i gamborima. 



Od posebnih ponuda, obavezno probajte Black code: crni bakalar sa karamelizovanim prelivom soja sosa, lotosovim korenom i šparglama, a nemojte da zaobiđete i Sakura dezert: ponuda šefa kuhinje za dve osobe sa slatkim pirinčem sa svežim mangom i kokosovim mlekom, čiz kejkom od marakuje sa hrskavom korom od ovsenih pahulja, sorbeom od jagode i sladoledom od zelenog čaja... ali ne dozvolite da vam drugi serviraju priče i fotke iz restorana Sakura, nego dođite sami i krenite lagano da savlađujete lekcije iz azijske kulture i kuhinje.

Bez obzira na to da li vas podseća na Kurta Kobejna, Jelenu Rozgu, sladoled ili budizam, kada se nađete u Skojevskom naselju, Nirvana j...



Bez obzira na to da li vas podseća na Kurta Kobejna, Jelenu Rozgu, sladoled ili budizam, kada se nađete u Skojevskom naselju, Nirvana je asocijacija na ovaj kafić-restoran. Osnovno značenje ove reči jeste opuštanje i ovaj lokal služi baš za to.

Smešten je u Kneza Višeslava 130, praktično u centru ovog dela grada. Tu su Vidikovac, Košutnjak, Skojevsko naselje, Rakovica, Žarkovo, Labudovo i Petlovo brdo. Svi iz ovih naselja svraćaju ovde, sa svima njima možete tu da se nađete i da se maksimalno opustite.


Kafe restoran Nirvana ima baštu uz sam lokal, a unutrašnjost je udobna i prijatna. Na zidovima su zanimljive drvene lajsne na kojima su metalne saksije sa zelenim sobnim biljem, a stolice su u prijatnim i opuštajućim pastelnim bojama.


Odlično je mesto da sednete na kafu, osoblje je mlado i vrlo prijatno, a u unutrašnjem delu je toliko mirno da nemate utisak da ste uz jednu od glavnih ulica u ovom kraju. I možda će vam se učiniti da je to cela ponuda Nirvane, ali nemojte se tako lako prevariti.


Obavezno pogledajte meni. Doručak je od 8 do 1, tako da možete da se naspavate do podneva i da stignete na ovaj prvi obrok. Tu su: klub sendvič, prženice i punjene prženice, omlet, slani i slatki uštipci. A posebna ponuda je Nirvana doručak: tri jajeta na oko, savršenog okruglog oblika, poveća viršla, preukusni natopljeni uštipci, pršuta, senf i ajvar za samo 290 dinara. Klub sendvič čine: piletina, dresing, paradajz, zelena salata, pomfrit i jaje. A prženice su punjene: pilećim prsima, kačkavaljem i pavlakom uz paradajz.

Tu su čorbe, obrok salate, rižoto i paste. Obratite pažnju na Nirvana rižoto sa ramstekom, vrganjima i pršutom za samo 580 dinara, i recimo Nirvana pastu sa istim sastavom. Bacite pogled i na tablu na kojoj su kredom, kao u školi, ispisane dnevne ponude kuvanih jela po izboru kuhinje. Od roštilja i glavnih jela, tu su: ćevapi na kajmaku, burger, pljeskavica, piletina sa četiri vrste sira i recimo pileći file. A za dezert su u ponudi: palačinke, Nirvana palačinke, sufle koji je posebno kremast i ukusan, kao i voćni kolač. Nirvana palačinke mogu ozbiljno da vas zasite sa nutelom, karamel prelivom i kikirikijem za samo 250 dinara. Dezert ćete dobiti u elegantnim tamnim tanjirima nepravilnog oblika, pa će doživljaj biti potpun.



Što se pića tiče, u ponudi su standardne kafe i alkohol, a možete da tražite ceđene sokove od voća koje je izloženo u zanimljivo raspoređenim gajbama u šanku, gde se sve lepo vidi šta je u ponudi. Petkom i subotom su svirke uz gitaru. Kreće se od stranih hitova, pa se lagano prelazi na ex Yu, a pred fajront može da se čuje i neki narodnjak.

Do kafeaNirvana se dolazi lako raznim gradskim linijama: 23, 37, 53, ako već ne dolazite svojim autom. Postoje i televizori pa mogu da se isprate i sportski prenosi. I nemojte da vas zbuni zanimljiva slika Kurta Kobejna, vođe benda Nirvana. Muzika tokom dana je fina i lagana, taman za opuštanje i uživanje u Kneza Višeslava 130.

Kada uđete u magičan prostor restorana Džumbus , možete da budete šta god poželite. Porodičan čovek koji je došao na ručak i ostavio decu u...


Kada uđete u magičan prostor restorana Džumbus, možete da budete šta god poželite. Porodičan čovek koji je došao na ručak i ostavio decu u igraonici, student koji je došao na pauzu između predavanja jer ovde ima popust, sportista koji je stigao sa jutarnjeg treninga pa je svratio na doručak, stranac koji je poželeo da malo bolje upozna Srbiju i kupuje autentičnu rakiju, džem i ajvar ili biznismen koji je doveo poslovne partnere na sastanak. Prostor ovog restorana je toliko velik da morate dobro da se skoncentrišete gde se šta nalazi i u kom njegovom delu ste vi sad, jer ćete se u suprotnom lako izgubiti.

Restoran Džumbus je na 25. maju, odmah kod autobuske okretnice, pored bazena i sportskog centra. Ima dva ulaza. Zbog zastakljenog tamnog izgleda već na prvi pogled deluje elegantno i prefinjeno ali nemojte da se uplašite, cene su vrlo pristupačne, a i ne morate da dolazite u odelu i nekim večernjim haljinama. Naravno, nije baš dozvoljeno da skoknete sa bazena u japankama i šorcu, ali pristojna odeća je više nego prihvatljiva.




Ako ulazite sa strane bašte, videćete da je u sklopu objekta igraonica za koju svi roditelji dobro znaju. Tu je i bašta gde se najčešće piju kafe i ceđeni sokovi po najnormalnijim cenama u gradu. Zanimljivo je da se kapućino pije u većim šoljicama, pa je ovo odlično mesto ukoliko volite kafu a ne volite da je dobijete u mini šolji.


Pored studenata, česti gosti ujutru su mnogi poslovni ljudi ali i sportisti koji dolaze posle jutarnjeg treninga na kafu, ceđeni sok i doručak. A ponuda doručka je posebna. Tu je Džumbus doručak koji ima gibanicu, jaja, nemačku kobasicu sa kačkavaljem, ajvar i paradajz za samo 420 dinara, Zdravi doručak od 5 belanaca, šampinjona, mladog sira i paradajza za 350 dinara, Omlet u tortilji i Srpski mega sendvič.




Od glavnih jela, tu su: suvidirana pačetina sa sotiranim povrćem sa redukcijom borovnice, Džumbus biftek sa bebi spanaćem, gorgonzolom, brusnicom i demiglas sosom i posebna preporuka ako volite ribu, preukusan Džumbus losos sa soja sosom, javorovim sirupom, indijskim orahom, bebi maslinkama i susamom.

Od dezerta probajte kolač Cmok jer je isti kao onaj sladoled nekad ako se sećate od pomorandže, a posebna preporuka Toblerone mus koje su tu da vas oduševe na kraju.


Obratite pažnju na to kako izgledaju tanjiri i čaše. Fora je u tome da se za svakim stolom nikako ne uparuju šare na tanjirima koje su ručni rad, kao što se ne uparuju ni boje čaša. U prostoru preovlađuje drvo, a jedan od mnogih detalja koji izdvajaju restoran Džumbus od drugih je što u drvenom zidu postoji stakleni deo iza kog možete da vidite pečenje kako se vrti. Na zidu pored su izložena vina, pa će vam biti lakše da neko izaberete, a u suprotnom ćošku je zastakljeni deo, kao jedna mala prodavnica autentičnih domaćih proizvoda poput ajvara, džemova i rakije.


A rakije su posebna ponuda ovog mesta. U stvari, puno ime i prezime ovog mesta je Restoran Džumbus – serbian cuisine & rakia ice bar. To znači da je, prvo izbor rakija veći nego na nekom prosečnom mestu, ali i da se rakije čuvaju u jednoj posebnoj staklenoj prostoriji gde možete da ih probate. Ako tako nešto nikad niste videli kako izgleda, topla preporuka da odete na ovo hladno mesto i obavezno uđete. Neće trajati dugo, pošto je to i neizvodljivo, jer temperatura ide čak do -13, pa nećete unutra izdržati više od 2 minuta. Duže može da ostane samo polarni medved na piću sa pingvinom, pod uslovom da voli srpsku rakiju. Tu su i dve simpatične bunde na čiviluku ispred ove prostorije, ali ni one vas neće mnogo ugrejati. Ova prostorija ne služi samo za degustaciju, ni za sedenje na ledu, nego uglavnom za fotkanje, pošto su fotografije iz ove prostorije nešto što želite odmah da stavite na stori, naravno čim vam se odlede prsti.


Što se fotkanja tiče, ceo prostor je takav da možete u startu da napravite 15 fotki da se pohvalite gde se to nalazite, ali posebno mesto će sigurno biti slika velikog konja u ćošku koja zauzima jedan ceo zid. Oni koji su dolazili više puta, kad se javljaju, traže da sednu baš tu ispod konja, kao što se mnogi u Beogradu nalaze ispod konja na Trgu. Na sredini restorana je tapenjaki, prostor gde sedite tačno ispred velikih vrelih ploča na kojima kuvar peče meso za vas. Stranci posebno vole tu da sede i gledaju kako im se sprema hrana.

Prostor restorana Džumbus je predviđen za različite vrste korporativnih i privatnih proslava, od četvrtka do subote nastupaju bendovi, a ventilacija je toliko jaka da se dim cigarete skoro uopšte ne oseća. Sve vreme se sluša lagani i prijatni pop džez, pa vam još samo ostaje da dođete do 25. maja i izaberete najlepši kutak restorana Džumbus, jer ih ima baš mnogo. 



I ako volite pivo, i ako možda niste baš ljubitelj, ovde će se naći nešto za vas. U samom centru grada, u velikoj i šarenolikoj ponudi Obi...

I ako volite pivo, i ako možda niste baš ljubitelj, ovde će se naći nešto za vas. U samom centru grada, u velikoj i šarenolikoj ponudi Obilićevog venca, na broju 3a je Koma. I nema boljeg poziva u provod od: Hajdemo u Komu! Jer to je praktično garantovan način da vam bude super kad izađete. I posle posla, i vikendom, kad god poželite, pivnica Koma je mesto da super provedete vreme. Osnovni razlog je što ovde možete da se izgubite u litrima piva, pošto ih ima čak 60 vrsta.

Možda bi bilo najbolje da se malo spremite pre nego što dođete, jer je izbor stvarno ogroman i možete samo da se izgubite. Budite dobar đak, spremite se za čas. Pa da počnemo J





Krenućemo od Belgije: njihovo pivo se zove Delirijum tremens, što znači alkoholno ludilo. Zanimljiva je flaša od keramike, svetle je boje, može da vas zavara da je neki sok, ali vas neće zavarati kad počnete da pijete i shvatite da je procenat alkohola 8%. Pivo Bernard je karakteristično po crvenoj boji, dobija se pažljivim mešanjem svetlog i tamnog piva, a flašice su toliko neobične da ih mnogi nose i čuvaju.



Možete da izaberete i pivo Kvak koje ima posebnu čašu sa drškom. Nju ćete sigurno poželeti da ponesete kući sa postoljem, pa probajte da šarmirate konobare. Ako vam baš odole, za utehu možete recimo da se fotkate za stori. A sada ponuda za one koje ubija dosada, uvek žele avanturu i da se dobro zabave: Tap 6 - pije se tako što se svakog puta meša pre služenja i uvek ima drugačiji ukus.




Sledeća preporuka je Blanš de Namur. Ima dve varijante: roze i plavu. Roze, naravno za devojke. Posebno za one koje ne piju pivo uopšte. Ovde se dešavalo da dame naruče baš ovo roze, oduševe se, popiju tri za redom i ponesu kući još 5, navodno da pokažu drugarici. Jer svaka devojka je sama sebi najbolja drugarica, valjda po tom principu. A što se plavog Blanša tiče, on se koristi isključivo za lečenje mamurluka. Čini mi se da ovde imamo par za pobedu.



Ali, evo još kandidata. Za sve koji vole slatkiše, tu je Čokoladno pivo koje još ima i čokoladni preliv, ali nemojte da brinete. Ne radi se ovde samo o čokoladi. Ovo pivo ima 5,2% alkohola. Ako spadate u one kojima nikad nije dovoljno šećera, tražite u pivnici Koma, pivo koje najbolje ide uz njihov domaći tiramisu, znači onaj koji su sami pravili. Ako niste znali, i ta kombinacija postoji. I recimo možete da im tražite prave domaće baklave i tulumbe.


Možda volite jako i gorko pivo. Onda izaberite Džek Hamer od 7,2%. Ili ako ste više za one starije i iskusnije, Vajenštefaner je iz čak 1040. godine, postoje dve vrste, a jačina je 5,1%.


Od točenih, odlična je kombinacija šejka od svežih jagoda i piva. Zove se Jagodinka, a na nalepnici je čuvena preteča starleta, Jagodinka Simonović iz filma Varljivo leto. I da, na nalepnici je u onoj čuvenoj pozi kad mesi hleb. Ili pravi pivo, proverite već sami u pivnici Koma. Jagodinka je jaka kao i njena imenjakinja iz filma. Dame mogu da popiju nekoliko za redom, jer se jačina od 6,2% ne oseća zbog zdrave i ukusne slatke jagode, ali nastaje problem kad treba da se krene kući pa shvatite da vam treba mala pomoć.

Hrana je prilagođena pivu. Doručak se recimo služi ceo dan, na radost mnogih. Nema onih fora, prošlo je 13h, da ste došli pre 5 minuta, stigli biste na doručak. Tu su jaja, prženice, sendviči. Nešto što stvarno možete da jedete celog dana. Dešavalo se da neko naruči doručak u 6 popodne. I znate šta, dobije ga. Jer ovde se ne gleda na sat kad je reč o gastronomskom zadovoljstvu. Pošto je sigurno negde na planeti jutro, ako nije u Beogradu i zašto da se doručak ne posluži.


Što se prostora tiče, tu je bašta, pa lagano spuštanje niz stepenice. Ceo enterijer je u drvetu. Tu je mnoštvo fotki po zidovima, a na njima najpoznatije svetske pivopije. Možda na to niste obratili pažnju u nekim filmovima, ali u pivniciKoma možete na zidu da vidite kako potežu krigle: Bred Pit, Brus Vilis, ali i Rijana i Bijonse.

Kad ih sve pozdravite i nazdravite sa svojim omiljenim zvezdama, tu je pikado da pokažete posle koliko piva možete da budete precizni i bacate strelice. Ili možda ne. Dodatni šarm ovom prostoru daju gobleni dečaka i devojčice na vratima toaleta, pa probajte da se ne zbunite kad zazvoni za uzbunu.


Kada se igraju važne utakmice, najbolja kombinacija su neko meze, pivo i društvo, pa možete upravo iz svih ovih razloga da dođete u pivnicu Koma. Pored 60 vrsta piva, moraćete da birate između 7 vrsta kobasica: ljuta domaća peglana čak i za one koji ne vole ljuto, kao i nekoliko vrsta austrijskih. Tu su i Cezar salata, daske za meze, onion rings a za sladokusce pojačani pomfrit sa čedar sirom i slaninicom. Sve pažljivo odabrano da ide sa pivom.



Četvrtkom, petkom i subotom su svirke. Uglavnom domaća muzika sa po kojim stranim hitom. Od ovolikog izbora piva i hrane, u pivnicu Koma već unapred planirajte da dolazite više puta. Jer, neće se sama probati ova piva i klopa na Obilićevom vencu.

Pab u strogom centru grada sa jedinim specifičnim točenim pivom, vrlo zanimljivog naziva i još boljeg ukusa – Dijagnoza. Da biste ga pili,...


Pab u strogom centru grada sa jedinim specifičnim točenim pivom, vrlo zanimljivog naziva i još boljeg ukusa – Dijagnoza. Da biste ga pili, nije potreban dokaz da nemate dijagnozu ili da je možda imate, potrebno je da dođete u pab Wild clover ili Divlju detelinu i uživate u autentičnoj rok atmosferi.

A rok odiše svakim centimetrom ovog mesta. Znate onaj stav: rok en rol je način života. Ako ste slučajno zaboravili kako to izgleda, pab Wild clover će vas podsetiti iste sekunde. Ne samo da se ovde sluša rok iz svih epoha, nego su tu i autentične fotke sa raznih rok koncerata. Fotke su velike, uramljene i ispod svake stoji pločica kao u legendarnom Hard rock cafeu na kojoj piše izvođač uhvaćen u vrlo specifičnom trenutku svog nastupa, godina i mesto te svirke. Na primer: Rammstein, ZZ Top, Billy Idol, Slash i naravno Metallica sa Ušća 2012.


Pab radi svakog dana od 9 ujutru, kad se služi kafa, jer i rokeri moraju da se razbude kofeinom, a tu su i specijalne ponude. Do 1 popodne, jer rokersko jutro dugo traje, kafa je samo 50 dinara uz svako piće, na primer limunadu ili koka kolu. Od 1 do 7 uveče, piće je samo 1 dinar uz bilo koji obrok, a od 7 svako veče je neko drugo piće na promociji. Posebna ponuda koja traje celog dana je Pilsner Urquell za samo jedan jedini dinar uz burger klasik.


Kada ima sportskih prenosa, možete da dođete i sa psom, jer je pab Wild clover pet frendli, i da pratite sve utakmice na 3 velika TV-a. Kuče će da dobije punu kesicu keksića i vodu, a vi gde god da sednete, odlično možete da vidite prenos iz svakog ugla. Uz gledanje sporta, birate između 4 točena piva. Što se klope tiče, tu je poseban spisak: dimljena rebra sa BBQ sosom, cheese burger, halapenjo burger sa mariniranom halapenjo paprikom, vegetarijanski i veganski burger, kao i ljute kobasice ili kobasice sa sirom. Ako do sad niste bili gladni, e sad sigurno jeste.


Ako možda ipak više volite pice, u posebnoj ponudi su celer pica sa tikvicama, paprikom golicom, pečurkama i celerom, kao i gurmanska pica sa pršutom, pančetom, halapenjo paprikom, mocarelom i gorgonzolom.

Što se tiče piva Dijagnoza, reč je o zanatskom pivu iz Kovina. To je kombinacija belgijskog ječmenog slada i nemačkog hmelja. A svoje specifično ime duguje činjenici da se pravi pored mentalne institucije, tako da je pivo garantovano totalna ludnica. A i da je provod totalna ludnica potvrđuju rok svirke petkom i subotom i DJ-evi tokom nedelje. Postoji mogućnost da iznajmite prostor i za svoje proslave. 


Pivo nije jedino u ponudi, tu su i: aperol spric, 9 vrsta visikija, 3 vrste burbona, na pink džin redovno dolaze ženske ekipe posle posla, svi kokteli su samo 420 dinara, a pokažite konobarima da niste slučajno došli u pab Wild clover i tražite Snežin mohito zbog koga mnogi specijalno dolaze ovde.

Bez obzira na to da li ste okoreli rokeri ili ne, obavezno svratite na piće ili klopu, pab Wild clover vas čeka da potražite svoju divlju detelinu sa 4 lista u samom centru grada.

Postoji samo nekoliko pokazatelja da je neki restoran za preporuku. Jedan od njih je kad odete u Malu Galovicu, oduševite se prasećim peč...


Postoji samo nekoliko pokazatelja da je neki restoran za preporuku. Jedan od njih je kad odete u Malu Galovicu, oduševite se prasećim pečenjem, domaćom pogačom, baklavom sa sladoledom sa tajnim sastojkom, odlazite do vaših prijatelja da im što pre ispričate kako vam je bilo fenomenalno, a oni kažu: Pa ne mogu da verujem! Pa sve vreme slušamo o tome. Naš drugar je bio juče tamo jer ih je koleginica vodila na ručak. Znači, može da se stekne utisak da ceo grad zna ovu malu tajnu, ali je otkriva samo najboljim prijateljima, koji baš zasluže.

A sve što postoji u Maloj Galovici, baš jeste kao jedna velika nagrada koju treba zaslužiti. Da biste stigli, isto treba malo truda. Prvo da znate gde je, a onda autom ili taksijem da savladate novobeogradski put. Shvatite to kao jedan mali gradski safari. Tačka koja će vam biti poznata je okretnica tramvaja 7, pa onda pratite uputstva i stižete za bukvalno 2 minuta.




A tamo... čeka vas veliko dvorište sa macama, ukrasnim kokoškama i zečevima. I ne brinite, oni su tu samo da ulepšaju prostor, ne da budu izabrani za degustaciju. Velike su šanse da će tu biti i nekoliko kuca, jer je dovođenje pasa dozvoljeno. Ceo taj zoo vrt se savršeno uklapa u veliko dvorište, zelenilo i mir,zbog čega ste svakako i došli u Malu Galovicu. Tu je i tobogan za decu i razne penjalice, pa roditelji mogu da se opuste i puste decu da se igraju. Prednost je što se stolovi pomeraju kako god poželite, u skladu sa ostalim gostima. Svako ima dovoljno svog prostora da se relaksira i priča šta god poželi, jer je dovoljno velika udaljenost između posetilaca.

Imate utisak kao da ste došli kod drugara na plac da se malo odmorite, a on će biti pravi domaćin jer sprema super klopu. Na primer: boraniju pod sačem, rebarca, baby ribs, špic rebra, teleće pečenje, domaće kobasice, domaći somun i galovački sataraš. A praseće pečenje bez kostiju probajte da tražite, izuzetno je ukusno, ali nema ga baš uvek. Jeste li upravo ogladneli?





Što se slatkiša tiče, tu su palačinke s džemom ili ždžemom kako u stvari svi generacijama govorimo, urmašice i poseban specijalitet, baklave sa sladoledom. A sladoled ima jedan misteriozan dodatak, pa je ukus fenomenalan, samo niko iz Male Galovice neće da vam otkrije o čemu se radi. Možda ako budete dovoljno šarmantni, neko padne na vaše fore, pa saznate šta to dodaju. Onda budite fini pa i nama otkrijte, ipak smo vam mi pokazali ovu nestvarnu oazu nadomak grada.

Ima nekoliko primera gde ljudi uopšte ne jedu tu vrstu domaće kuhinje,  i ne vole ni prasetinu, ni boraniju. Onda ih nagovore prijatelji da dođu, pa se oduševe kako je sve to spremljeno i najčešći komentar je da je toliko ukusno da se samo topi... Dešava se i da neko dođe na kratak ručak a ostane preko celog dana, celih 7 sati. Nije važno kako znamo.


Mala Galovica nosi ovaj skroman naziv, ali uopšte nije mala. Veliko dvorište, ogroman jelovnik, ljubazno osoblje koje će vam sve objasniti šta je u ponudi, i pretpostavljam da smo isto zaključili – falite samo vi. 

Iako je u centru grada, u restoran New reset dola zite da pobegnete od svega. Možda ste prošli sa spoljnje strane Gopodar Jovanovom ulico...


Iako je u centru grada, u restoran New reset dolazite da pobegnete od svega. Možda ste prošli sa spoljnje strane Gopodar Jovanovom ulicom i u brzini niste obratili pažnju kakvo se blago krije u dvorištu.

I to ne samo kulturno jer je ovaj restoran smešten u kući Jovana Skerlića iz 1923, nego i pravo gastronomsko blago sa svim kombinacijama poznatih srpskih jela koja imaju svoj dodatak francuske kuhinje i francuskih soseva, kao što je na primer sos od nara.


Krivac za celu ovu magiju je Ivan Zarić, glavni kuvar i vlasnik. I tu odmah vidite da se restoran New reset izdvaja od svih drugih baš po tome. Ivan se dugo bavi ovim poslom, tačno zna šta ko voli i na šta će gosti najbolje reagovati.


A gosti su i domaći, i strani. Domaći su čak i oni dosta poznati u umetničkom, glumačkom svetu, koji ne žele da ih neko vidi u izlogu, koji se neće fotkati za Instagram, nego će doći da se odmore od gradskog brzog tempa i da se resetuju.


A stranih gostiju tek ima dosta. Zanimljiva je priča o Kinezima. U jednom trenutku je baš dosta njih počelo da dolazi, i svi su sedali za isti sto i naručivali istu hranu. Vremenom je kineska turistička misterija postajala sve veća. Uz pokušaj komunikacije, jer Kinezi ne znaju baš srpski, a ni engleski, na kraju se sve razrešilo. Jedna vrlo poznata kineska glumica je u svom vlogu koji je snimala u Beogradu, došla u restoran New reset, oduševila se i ishvalila ga, a onda su njeni obožavaoci krenuli njenim stopama i sedali isključivo za taj sto gde je ona bila i naručivali isključivo ona jela kojima je ona bila oduševljena. Ali ima tu i posetilaca iz mnogih drugih zemalja, pošto je restoran vrlo visoko na Trip advisoru.

Slobodno se raspitajte i za jela koja su van menija, jer često se pravi nešto samo tog dana, pa ako ne budete pažljivi, propustićete šansu da doživite vanserijsku kombinaciju ukusa. Na primer, pitajte za biftek u sosu od nara, piletinu u sosu od borovnice ili sir škripavac iz Milanovca. Pošto ovaj restoran ima tu veliku prednost u odnosu na druge jer je vlasnik ujedno i glavni kuvar, Ivan Zarić lično nabavlja sve namirnice. Kad ugleda neku namirnicu u nabavci, u trenutku se inspiriše na kombinacije koje nama običnim smrtnicima sigurno ne bi pale na pamet, ali bismo ih vrlo radi probali.



U posebnu ponudu spadaju i razne vrste pečuraka, koje se gaje u porodičnom vrtu vlasnika, pa je kvalitet zagarantovan. Okušajte sreću pa tražite biftek sa pečurkom crnom trubom, jer ona raste svake četvrte godine.

Prostor restorana je kao da ste ušli u komšijsko dvorište sa puno zelenila, seli da popijete kafu i vidite šta komšija ima lepo da vam spremi za klopu. Tokom leta se uveče organizuju akustične svirke, a jedno od najlepših gostovanja je bio nastup sa violom. 


Unutra će vas dočekati vijugave drvene stepenice do drugog sprata, a zatrebaće vam pomoć i sigurna ruka za silazak, posle dobrog vina koje su deo čarolije restorana New reset. Na drugom spratu je nekoliko stolova, peć koju sami možete da naložite, divan zid prekriven šarom koja podseća na one sa ćilima, sve ukupno vrlo prijatna domaća atmosfera. Treći sprat ima samo dva stola, tu možete da budete baš izdvojeni, kao u nekom VIP salonu, a vrlo zanimljiv detalj je jedan stari crni telefon koji je ostavljen posle jednog filmskog snimanja, koja su vrlo česta u ovom prostoru zbog ineteresantnog izgleda.

Od jela obratite pažnju na Seksi pitice sa smokvama, medom, peršunom i kozijim sirom i Abartovane ćevape sa bukovačom, marmeladom od luka, začinima i sosom. I obavezno pogledajte opis svakog jela jer su komentari vrlo duhoviti, kao na primer: omlet ali kakav, dobro jutro domaćine, klasika kao kod mame, parisko jutro ili nostalgija zavičaja u tanjiru. 


Restoran New reset postoji već 5 godina, vreme je da svratite, da se resetujete i vidite šta ste propustili do sad. Otkrili smo vam ovu slatku beogradsku tajnu, a na vama je da je odate i drugima. Ali tek pošto je malo sačuvate za sebe i dođete u New reset bar nekoliko puta, samo za svoju dušu.

U ovaj restoran se ne dolazi slučajno. U ovaj restoran se ne svraća na kafu ili picu. U Legat dolazite isključivo jer znate da vas čeka ...

U ovaj restoran se ne dolazi slučajno. U ovaj restoran se ne svraća na kafu ili picu. U Legat dolazite isključivo jer znate da vas čeka samo najbolje.

Kad odlučite da se počastite, da pokažete klijentima da vaš posao vredi da se u njega investira, kada želite stranim partnerima da pokažete da u Beogradu i Srbiji postoji svetski nivo, tada se dolazi u restoran Legat.


Na samom ulazu će vam već biti jasno da niste pogrešili i da će svako sa kim ovde dođete o vama misliti samo najbolje. Pre svega zato što ste im pokazali fenomenalno mesto u širem centru grada. Sve je detaljno osmišljeno i dizajnirano. Preovlađuju crna i zlatna boja kao definicija elegancije. Lusteri neobičnog kružnog oblika koji podsećaju na svećnjake, bele keramičke figure savršenih ljudskih tela neprimetno uklopljene u ceo enterijer, brzo vam daju utisak da na ovakvom mestu niste nikad bili u Beogradu. Postoji i nekoliko udobnih kutaka sa nameštajem pastelnih boja, gde može da se sedne na kafu posle ručka, taman da razmislite o tome kako bi bilo lepo da i vaša dnevna soba baš tako izgleda.

Poseban utisak ostavlja mali dekorativni bazen, okružen najbeljim kamenjem koje ni na svetskim plažama niste videli. A na kraju njega, akvarijum sa jastozima. Tu je baš mesto gde poput svetskih restorana birate jastoga koji će biti sveže spremljen u kratkom roku.


Jedan od posebnih ugođaja pruža stakleni krov. Zato imate utisak kao da ste u svakom trenutku napolju ali ste zaštićeni od vreline ili hladnoće, pa je to još jedna od dobitnih kombinacija restorana Legat. U jednom delu plafona je mozaik od staklenih kvadrata koji su ručno oslikani cvetnim dezenom uz mnoštvo boja, a upravo tu koloritnu liniju možete da primetite na ivicama svakog menija.


Pošto ovo mesto pruža izuzetnu uslugu najzahtevnijoj klijenteli, vrhunac ponude je VIP salon. U njoj ste maksimalno skriveni od svih neželjenih pogleda, možete maksimalno da se opustite, da ručate ili večerate sa kim god želite i apsolutno niko ne može da vas ometa. Kao u nekim špijunskim filmovima, niko spolja ne može da vidi gde je ulaz u ovaj prostor i gde se to vi opuštate u odabranom društvu na samo metar od ostalih gostiju. Jedina mana VIP salona je što je samo jedan, pa ako nemate sreće da je slobodan kad vi to poželite, moraćete da sačekate sledeću priliku ili jednostavno da rezervišete unapred.


Ne zaboravite da se interesujete za vina kuće. Mada, neće vam biti lako, pošto ih ima preko 200. Ali eto razloga da dolazite u restoran Legat više puta ili da bar sa svakim vašim poslovnim partnerom probate nešto novo. Od mnoštva zanimljivih jela i kombinacija, preporučujemo karpaćo od teletine sa rukolom na hrskavom hlebu uz žele od limuna ili Turnedo Rossini, goveđi stek na francuski način koji je dobio ime po kompozitoru Rosiniju.

Naravno da jedan ovako ekskluzivan restoran ima svoj parking i garažu sa ukupno 50 mesta, vaši ljubimci su takođe dobro došli, a postoji mogućnost da sa porodicom slavite i rođendane, i sebi, i deci, i ljubimcima.


Da li u VIP salonu, da li u staklenom i divno osvetljenom delu restorana, da li u uglu koji je udoban kao dnevna soba, restoran Legat vam pruža mogućnost da dovete porodicu, poslovne partnere ili da sretnete svetske delegacije i diplomatski kor. Ovo je mesto na koje se ne dolazi slučajno i mesto kome ćete se sigurno vraćati. Dovoljno je da dođete bar jednom. 

© 2019 Gdecemo.rs Blog by LABNET e-Commerce team

gdecemo.rs
Telefon: +381 61 433 2366
Email: office@gdecemo.rs